2024. április 19., péntek

Európa hadat üzen az embercsempészeknek

„Azonnal akcióba lépünk. Európa hadat üzen az embercsempészeknek – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa a csütörtöki máltai gyászszertartáson, amelyet a másfél héttel ezelőtt történt hajókatasztrófa áldozatainak emlékére tartottak.

Az EU-csúcs előtt többen ekképpen tüntettek az EP brüsszeli székháza előtt, követelve, hogy a „bölcsek” azonnal foganatosítsanak olyan intézkedéseket, amelyekkel a sorozatos tömegkatasztrófák megakadályozhatók lehetnek (Fotó: Beta/AP)

Az EU-csúcs előtt többen ekképpen tüntettek az EP brüsszeli székháza előtt, követelve, hogy a „bölcsek” azonnal foganatosítsanak olyan intézkedéseket, amelyekkel a sorozatos tömegkatasztrófák megakadályozhatók lehetnek (Fotó: Beta/AP)

Az EU-országok állam-, és kormányfői részvételével tartott csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozó előtt Federica Mogherini az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megerősítette, Brüsszel azonnal hozzálát a cselekvésterv kidolgozásához, amelynek katonai jellege is lesz. Szavai szerint: „módszeres erőfeszítéseket foganatosítanak, hogy azonosítsák, elfogják és megsemmisítsék mindazon hajókat, csónakokat, amelyeket az embercsempészek az illegális bevándorlók szállítására szándékoznak használni”, emellett „a felkutatást és mentést” is fokozzák.

Az Európai Bizottság (EB) már a hétfői luxemburgi uniós külügyminiszteri ülésre tízpontos cselekvési tervet terjesztett elő, melynek értelmében megerősítik a jelenlegi Mediterrán-műveleteket, a Tritont és a Poseidont, és több pénzt fordítanak a határőrizeti ügynökségnek, a Frontexnek a működésére, továbbá elkobozzák és megsemmisítik az embercsempészek hajóit.

Matteo Renzi olasz kormányfő is az akció mellett érvelt, mondván: „az Afrika szarván foganatosított uniós haditengerészeti műveletek sikeresnek bizonyultak a kalózkodás ellen, így a Földközi-tengeren is hasonló akcióval kell megakadályozni az emberkereskedők ténykedését”.

Az olasz parlament felsőháza előző nap hatalmazta fel a kormányt, hogy szükség esetén a nemzetközi közösségtől gazdasági és hajóblokád bevezetését kérje a líbiai partokról induló emberkereskedelem megfékezésére. Renzi hétfőn még úgy vélte, a hajóblokád az emberkereskedőknek kedvezne, mivel még inkább magukra hagynák a bevándorlókkal teli hajókat, ám most úgy látja, a probléma megoldásáért lépésváltásra van szükség az EU részéről.