2024. április 25., csütörtök

Befejeződik a pedagógussztrájk

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Tanügyben Dolgozók Szerbiai Szakszervezetének vezetése csütörtökön úgy döntött, a tagságához tartozó iskolákban is felveszik a munkát azt követően, hogy aláírják az ágazati kollektív szerződést az oktatási minisztériummal. A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának főbizottsága a minisztériummal folytatott tárgyalásokat követően, már szerdán délután úgy határozott, tagsága felhagy a sztrájkkal, miután aláírja a minisztériummal az erre vonatkozó megállapodást. Ez várhatóan pénteken történik meg. Ezzel véget ér Szerbia történetének leghosszabb pedagógussztrájkja, amely november 17-én kezdődött.

Mint mindkét szakszervezet vezetése hangsúlyozta, figyelemmel kísérik, hogy az oktatási minisztérium tiszteletben tartja-e az ígéreteit és a szerződésben foglaltakat. Elvárják, hogy az oktatásüggyel kapcsolatos minden fontos lépésbe vonják be a szakszervezeteket is.

A Tanügyben Dolgozók Szerbiai Szakszervezete közleményében felrója a minisztériumnak, hogy a sztrájkolók fizetéséből való levonással gyakorolt nyomást, hogy mielőbb befejeződjön a pedagógussztrájk, ezzel a sztrájkolók jogait csorbította és veszélyeztette anyagi helyzetüket.

A másik két mérvadó pedagógus-szakszervezet már februárban aláírta az említett szerződéseket és a 30 perces órák tartásáról már akkor visszatért a 45 perces órákra.