2024. április 24., szerda

Pénteken kezdődik a 48. KMV Óbecsén

Pénteken kezdődik és vasárnap zárul a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének 48. döntője Óbecsén, ekkor bonyolítják le az irodalmi, a beszédművészeti és a megzenésített versek vetélkedőjét.

A KMV ünnepélyes megnyitója pénteken 14 órakor lesz a Városi Színházban, majd elkezdődik a beszédművészeti vetélkedő. A versenyzők teljesítményét Raffai Ágnes és Hajdú Tamás színművészek, valamint Jónás Gabriella színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára értékeli. A verseny szünetében kerül sor a képzőművészeti tárlat megnyitójára. Késő délután a megzenésített versek előadói állnak színpadra, a zsűrit Bakos Árpád énekes-zenész, Hajdin Suzana dzsesszénekes és Miroslav Jovančić, a Szabadkai Filharmónia elnöke alkotják. 20 órakor a 70 éves Képes Ifjúság egy alkalmi műsorral mutatkozik majd be a közönségnek, 22.15-kor pedig slam poetry est kezdődik, amelynek vendége Nemes Z. Márió magyarországi költő, kritikus, esztéta lesz. A zenét DJ Cigarette Mom szolgáltatja. 

Szombaton 9-kor veszi kezdetét az irodalmi vetélkedő, itt Nemes Z. Márió, dr. Utasi Csilla egyetemi docens és Lennert Móger Tímea költő, újságíró dönt majd a versenyzők sorsa felől. A szervezők fél hatkor hirdetnek eredményt, hatkor pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak. 20 órakor a KSZFV díjnyertes előadását, a szabadkai 7kosztoLÁNY csoport Önbizalom?! Ébresztő! Generációs gyógyterápia 7 képben című produkcióját mutatja be a közönségnek, majd 22 órakor veszi kezdetét a KMV-koncert a Panoráma Étteremben, ahol a Lóci játszik, a Supernem és a Veronika and the wedding boys szórakoztatja majd a fiatalokat. A vasárnapi gálaműsor és díjkiosztó fél tízkor kezdődik.

Szilágyi Miklós, a KMV szervezőbizottságának az elnöke elmondta: az idén nagyon sok munka érkezett a képzőművészeti pályázatra, valamelyest csökkent viszont az érdeklődés a néprajz és a műfordítás iránt.

– Sok versenyzőnk van Szabadkáról, Zentáról és nagy örömünkre Újvidékről is, de szomorúan vettük tudomásul, hogy Zombor nem vesz részt a KMV-n. Ezúttal is igyekszünk újdonságokkal előrukkolni, ilyen lesz a Fanzine, azaz a KMV újságja, amely a temerini, a zentai és az óbecsei vetélkedő eseményeiről is beszámol majd. A rendezvényt friss, modern design kíséri, de adózunk a múlt emléke előtt is: folyamatban van az 50 éves monográfia előkészítése, és az anyaggyűjtés során találkoztunk olyan, tíz évvel ezelőtti műsorfüzettel, amely arra ösztönzött bennünket, hogy mi is jegyzetelésre alkalmas notesz formájában adjuk ki a műsorfüzetet. Ebben a tanulók lakóhelye is szerepelni fog, így nemcsak az iskolájuk, de a szülővárosuk is büszkélkedhet majd a versenyző diákokkal – tudtuk meg Szilágyitól.