2024. április 25., csütörtök

Több mint hobbi

A Paletta Alkotóműhely tagjainak közös tárlata Topolyán

A címben jegyzett elnevezést viseli az a kollektív tárlat, amelyen a nyolc éve létező topolyai Paletta Alkotóműhely legaktívabb tagjai mintegy ötven alkotással mutatkoznak be.

Szenvedéllyel, elhivatottan és nem hobbi szinten alkotnak a Paletta-tagok, akik között a nem hivatásos művészek mellett jelen vannak festőművészek, festőakadémiai hallgatók is. Ezúttal a csaknem ötven tagot számláló egyesületből tizennégy Topolya, Kishegyes és Zenta községből származó alkotó állított ki olaj-, tempera- és akvarelltechnikával készült munkát, de a művek között az április végéig, a Művelődési Ház kiállítótermében látogatható kiállításon grafikák és kombinált technikával készült alkotások is fellelhetők. Korábbi években is állított ki a Paletta Alkotóműhely évenként megrendezendő közös tárlatán, ezúttal is szerepel egy alkotásával a topolyai Aleksandra Petromarkov szobrász-grafikus, aki a jelenlegi, április 17-étől látogatható tárlatot megnyitotta:

– Az alkotóknak a szeretet és a tehetség szolgáltat alapot ahhoz, hogy sajátjuk mellett mások életét és megszépítsék. Mások figyelmét is ráirányítsák olyan dolgokra, amelyek mellett azok esetleg észrevétlenül elmennének – fogalmazott Aleksandra Petromarkov.

Az egy hivatásos, nyolc amatőr és öt akadémista műveiből összeállt tárlatanyag megnyitóján Dudás Tatjana, a Művelődési Ház igazgató-helyettese köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. Jelen volt az alkotóműhely vezetője, Crnogorac Éva is, aki lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte: a 2014-es nyári terveik között szerepelt egy alkotóműhely kivitelezése, de anyagiak hiányában elképzelésük nem valósulhatott meg. Kezdeményezésük azonban tovább él, és a Paletta vezetője bízik abban, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 2015 nyarán kivitelezhetik azt. Terveik szerint műhelyük, táboruk szakmai vezetésére Penovác Endre és Zsáki István művészeket kérnék fel.