2024. március 28., csütörtök

Nemzetközi táncverseny Magyarkanizsán

Magyarkanizsán huszonharmadik alkalommal szervezték meg nagyszabású moderntánc versenyüket, az Euro Show Dance Festet a gyógyfürdő sportcsarnokában szombaton. A versenyre ezúttal is számos külföldi és hazai csapat érkezett több különböző korosztályban és kategóriában. A verseny fő szervezője, Sóti Erzsébet elmondása szerint is ilyen erős mezőny, ekkora létszámmal talán még nem volt a verseny több mint két évtizedes történetében. Összesen négy ország (Magyarország, Szerbia, Horvátország és Románia), ötvenegy csapattal, és mintegy ezerhatszáz résztvevővel vállalkozott arra, hogy összemérjék tánctudásukat. A versenynek pedig komoly tétje van, hiszen a legjobbakat pénzbeli jutalommal támogatják.

– Három éve létrehoztunk egy pénzalapot, ebből tudjuk támogatni a legjobb versenyzőket, csapatokat, ez pedig mindenképp emeli a fesztivál rangját, hiszen a legjobb hazai és külföldi klubok jönnek hozzánk, hogy benevezzenek a versenyre. A csapatoknak 1150 eurót különítettünk el, az idén pedig újdonságként megemlíteném, hogy a pénzdíjalapot megnöveltük 250 euróval, amit a legjobb csapatok koreográfusainak szántunk – mondta Sóti Erzsébet.

A verseny bírálóbizottsága idén is, ahogy minden évben, nemzetközi összetételű, de hazai képviselők is pontozták a táncosokat, közülük a magyarkanizsai Bödő Marianna már korábban is elvállalta a táncosok értékelését különböző kategóriákban.

– A táncfesztivál itt Magyarkanizsán minden bírónak külön kihívás, hiszen rengeteg jobbnál jobb versenyzőt látunk a nap folyamán, s nagyon nehéz sokszor döntést hozni abban, hogy ki bizonyul jobbnak. A legfontosabb szempont a technika, páros és csoportos formációknál az összhang, ezenfelül pedig fontos az, hogy az egész koreográfia, a kivitelezés összhangban legyen a táncnak a mondanivalójával és a történettel. Pszichikailag megterhelő feladat, nagyon oda kell figyelni a táncosokra, de amikor jön egy kiemelkedően jó csapat, koreográfia, az a zsűrire is üdítően hat. A bírák természetesen a nap folyamán váltják egymást, nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki éppen a saját csapatát pontozza. A versenyen helybeliek is mindig részt vesznek, Magyarkanizsán két erős táncklub is van, az M-Plus és a Bolero, amelyek más-más stílust képviselnek, de a maguk nemében nagyon jók – mondta Bödő Marianna.