2024. április 19., péntek

Néphagyomány az óvodai nevelésben

Hétvégén ért véget a szentendrei Evangélikus Zenei Óvoda szakmai látogatása Kishegyesen. A magyarországi óvónők a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében érkeztek Kishegyesre, s vendéglátójuk volt a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény.

A látogatás célja az volt, hogy megnézzék, hogyan valósul meg a néphagyományok ápolása az óvodai gyakorlatban, munkájuk során felhasználják ugyanis dr. Szőke Anna, a VMÓE elnökének Elszaladt a kemence című könyvét. Ez a könyv néphagyományok ápolására irányul az óvodapedagógiában, ennek gyakorlatát legautentikusabban és -rendszersebben a kishegyesi gazdászati óvodában dolgozó Becskei Kornélia valósítja meg, mondta el lapunknak Szőke. Épp ezért a  vendégeknek Becskei tartott egy szakmai bemutatót, amely a könyv alapján készült. A VMÓE elnöke arról is beszámolt, hogy a magyarországiak kétnapos látogatását igyekezett fontos tartalmakkal megtölteni. A többi között jártak a kishegyesi temetőben lévő 1848-as szabadságharc emlékművénél és a bácsfeketehegyi evangélikus templomban. Bajsán Dolinszky Márta evangélikus esperes hittanosai készítettek műsort a vendégek számára, végezetül pedig a kishegyesi központi óvodában egy szakmai tapasztalatcsere erejéig találkoztak az összes kishegyesi óvónővel.

A szentendrei Evangélikus Zenei Óvodában fontosnak tartják, hogy mind a gyerekek, mind az óvodapedagógusok tovább éltessék a hagyományainkat, mondta el Csesznák Éva, az óvoda vezetője.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy tapasztalatokat szerezzünk olyan vidékekről, ahol nagyon lényeges a magyarságtudat megtartása. Hiszen könnyű az anyaországban magyarnak lenni, ott nehéz megtartani a magyarságot, ahol idegen országban élnek a családok – hangsúlyozta Csesznák, majd arról is szólt, hogy tapasztalata szerint az itteni gyerekeknek más a lelkülete, mint magyarországi társaiknak. Itt sokkal családiasabb, közvetlenebb a hangulat az óvodákban, tette hozzá.

Kishegyesen mind a központi óvodában, mind a gazdászatiban foglalkoznak hagyományőrzéssel, mondta el lapunknak Kőműves Gizella, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. A többi között a gyerekekkel megtartják a jeles napokat, s elmagyarázzák nekik azok jelentőségét, számolt be Kőműves, majd arról is szólt, hogy a népi játékokat igyekeznek szervesen beépíteni a mindennapi munkájukba. A még élő hagyományok mellett a magyarországi szakirodalomra is támaszkodnak, de gyakran forgatják Szőke Anna könyvét is.