2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Tizenkét év után juthat elődöntőbe a Juventus

A Juventus 2003 után először kerül be a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, ha szerda este kiharcolja a továbbjutást a Monaco otthonában a múlt héten hazai pályán aratott 1:0-s sikere után. A torinói együttesnek az európai kupasorozatok egyenes kieséses szakaszát tekintve 100 százalékos a mérlege a francia ellenfelekkel szemben, most a 11. ilyen összecsapásán a 11. sikerére készül.

Massimiliano Allegri tanítványai szombaton 2:0-ra verték a bajnokságban a második helyezett Laziót, ezzel már 15 pont az előnyük, s jó eséllyel sorozatban negyedszer diadalmaskodnak majd a Serie A-ban. A Monaco ugyanakkor az európai kupákban eddig hat meccsből csak egyszer nyert olasz riválissal szemben, ráadásul a legutóbbi négy hazai találkozójából egyiken sem tudott győzni. A hercegségbeli csapat hullámvölgybe került az Arsenal ellen február 25-én aratott londoni 3:1-es diadal óta, s a BL nyolcaddöntőjéből is csak idegenben szerzett góljainak köszönhetően jutott tovább, az Ágyúsok ugyanis a visszavágón 2:0-ra nyertek a II. Lajos Stadionban. A Juventusból sérülés miatt a védő Martin Caceres és a középpályás Paul Pogba hiányzik majd, a Monacóból pedig ehhez hasonló okból a védekező középpályás Jeremy Toulalan kénytelen kihagyni a negyeddöntő visszavágóját.

A másik párharcban madridi városi rangadót rendeznek, a címvédő Real az Atléticót fogadja a Vicente Calderón Stadionban játszott múlt heti 0:0 után.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője eltiltás miatt nem számíthat Marcelóra, a brazil védőn kívül pedig a sérült Luka Modrić, valamint várhatóan Gareth Bale sem állhat az olasz szakember rendelkezésére. A két csapat ebben a szezonban már hétszer találkozott egymással – az Atlético egyszer sem kapott ki –, ám kétségkívül ez a találkozó lesz mindkettejük számára a legfontosabb. Az idény elején a Spanyol Szuperkupában a Santiago Bernabeu Stadionban 1:1-es döntetlen született, majd a visszavágó 1:0-s Atlético-sikerrel ért véget. A Király Kupában otthon 2:0-ra nyert az Atlético, idegenben pedig 2:2-es döntetlent ért el. A bajnokságban az 1950/51-es idényt követően tudta az Atlético oda-vissza legyőzni legnagyobb riválisát, ráadásul a Vicente Calderón Stadionban aratott 4:0-s siker 1987 óta a legnagyobb arányú volt. Összesen eddig 202 alkalommal találkozott egymással a két csapat, 103 Real-győzelem és 49 döntetlen mellett 50-szer örülhettek az Atlético hívei.

A Real Madrid története során eddig 22 olyan párharcot vívott a nemzetközi kupaporondon, amelynek első, idegenbeli felvonása döntetlennel zárult, s ezek közül csak egyet veszített el: a Bajnokcsapatok Európa Kupájának 1990/91-es idényében a Szpartak Moszkvának sikerült végrehajtania a bravúrt, az orosz együttes ráadásul éppen egy gól nélküli döntetlen után tudta kiharcolni a továbbjutást a Madridban aratott 3:1-es győzelmével.

Az Atlético a harmadik olyan visszavágójára készül az európai kupaporondon, amelynek első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott hazai pályán: e tekintetben százszázalékos mérleggel büszkélkedhet az együttes, tavaly az elődöntőben ugyanis a Chelsea (1:3), az Európa Liga 2009/2010-es idényének nyolcaddöntőjében a Sporting Lisboa (2:2), valamint a BEK 1973/1974-es szezonjának első fordulójában a Galatasaray (0:1) otthonában is kiharcolta a továbbjutást.