2024. április 25., csütörtök

Rekordokat dönt az auschwitzi múzeum látogatottsága

Több mint 250 ezer látogatója volt az első negyedévben az auschwitzi náci német haláltábor helyén létesített múzeumnak, ez negyven százalékos növekedést jelent a tavalyi év első három hónapjához képest – közölte szerdán a múzeum honlapja, amely az új online jegyfoglaló rendszerről is tájékoztat.

Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója a közleményben úgy értékelte: a magas látogatottság arról tanúskodik, hogy ez az autentikus hely az egész világ számára jelképpé vált.

A tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megrendezett januári megemlékezések élő internetes közvetítését az igazgató szerint világszerte több mint félmilliárd ember nézte.

Biztonsági okokból és a muzeológiai követelményekre való tekintettel minden órában csak meghatározott létszámú látogatót engednek be az emlékhelyre. Ezért a múzeum visit.auschwitz.org címmel jegyfoglaló rendszert hozott létre, amely segítséget nyújt az egyéni és a csoportos látogatók előzetes jegyvásárlásához.

A múzeum honlapján egyúttal figyelmezteti a vendégeket: amennyiben nem rendelkeznek jegyfoglalással, nem tudják szavatolni, hogy bejuthatnak tervezett látogatásuk napján.

A közlemény szerint a legmagasabb – más években csak a nyári hónapokra jellemző - látogatottságot idén márciusban jegyezték, amikor a múzeumban 130 ezer ember járt. Tavaly az auschwitzi múzeumot rekord számú, az európai történelmi emlékhelyek közül is a legtöbb látogató kereste fel, az egykori lágert egymillió 534 ezer érdeklődő tekintette meg.