2024. április 18., csütörtök

Erdoğan a muzulmán közösséget elpusztítani képes vírusnak nevezte az IÁ-t

A muzulmán közösséget elpusztítani képes vírusnak nevezte az Iszlám Államot (IÁ) szerdán Recep Tayyip Erdoğan. A török államfő Ankarában iraki kollégájával, Fuád Maszúmmal közösen tartott sajtóértekezletén kifejtette: az IÁ olyan vírus, amely elpusztítani készül a muzulmánok közösségét. Szerinte alapvető fontosságú nemzetközi stratégiát kidolgozni e mozgalom felszámolására, ugyanakkor úgy vélekedett: ha sikerülne is legyőzni az IÁ-t, helyére másik csoport lépne más néven. Szerinte arra kell most a figyelmet összpontosítani, hogy honnan kap ez a szervezet fegyvereket, harci eszközöket.

Törökországot korábban több bírálat érte, amiért támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló legradikálisabb csoportoknak, és magát az IÁ-t is segíti. Ankara mind a mai napig tagadja ezeket az állításokat. Tavaly decemberben Törökország visszautasította az Európai Uniónak azt a bírálatát, amelyet Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangoztatott. E kritika szerint az uniós tagjelölt Törökország alig egyezteti külpolitikáját az unióval, holott szorosabb együttműködésre van szükség az olyan fenyegetések kezelésében, mint amilyen az IÁ.

Bár a NATO-tag Törökország tavaly nem járult hozzá, hogy a koalíció harci gépei török támaszpontokról induljanak szíriai bevetéseikre, amerikai nyomásra novemberben elvállalta, hogy kurd pesmerga harcosokat és iraki katonákat képezzenek ki török katonák, így segítve az IÁ elleni küzdelmet.

Nyugaton pedig támadták Ankarát azért is, mert nem nyújtott segítséget a kurd erőknek, amikor azok januárban visszafoglalták az IÁ-tól a török határ közelében fekvő észak-szíriai várost, Kobánit. Februárban a török hadsereg katonai műveletet hajtott végre Szíria területén egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum evakuálása érdekében. Azóta Ankara láthatóan a dzsihadisták elleni küzdelemben való aktívabb részvétel mellett döntött. Ismet Yilmaz török védelmi miniszter akkor bagdadi látogatásán megerősítette, hogy országa minden támogatást megad az iraki erőknek a logisztika és a hírszerzés terén.

A nyugati nyomásnak engedve és a bírálatok hatására Törökország nemrég megerősítette határainak ellenőrzését, hogy megfékezze azoknak a külföldieknek – köztük európaiaknak is – a beáramlását, akik török területen keresztül akarnak csatlakozni a dzsihadista csoportokhoz.

Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter előző napi amerikai látogatásán bejelentette: országa 12 800 olyan külföldi személyt vett fel a tiltólistára, akik gyaníthatóan az IÁ soraiban akarnak harcolni.