2024. március 28., csütörtök

Az unió is felfüggeszti a pedagógussztrájkot

A Tanügyben Dolgozók Szerbiai Szakszervezete csütörtöki elnökségi ülésén dönt a sztrájk esetleges befejezésével kapcsolatban
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Szerdán ült tárgyalóasztalhoz ismét a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója, a Tanügyben Dolgozók Szerbiai Szakszervezete, valamint az oktatási minisztérium. E két szakszervezet mintegy öt hónapja rövidített órák tartásával, olykor a tanítás beszüntetésével igyekezett hangot adni elégedetlenségének. A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások után a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeteinek Uniója közleményt adott ki.

– Amióta a másik két szakszervezet felhagyott a sztrájkkal, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója további garanciát követelt a kormánytól, valamint az illetékes minisztériumtól arra, hogy javulni fognak a tanügyben dolgozók megélhetésének körülményei. De csak most, a sztrájk kezdetétől öt hónapra rá kaptunk szóbeli garanciát arra, hogy a kormány elkötelezetten követi az eddigi megállapodás megvalósítását – áll a közleményben.

Kiemelik, hogy Srđan Verbić oktatási miniszter a sztrájkban levő szakszervezetek főbizottságainak képviselőivel folytatott tegnapi tárgyaláson hangsúlyozta: szükséges a fizetési osztályok bevezetése, ami jelentős mértékben javítana a tanügyben dolgozók anyagi helyzetén, éppen ezért ennek kidolgozása a minisztérium számára prioritás. Ezt a munkát a szakszervezetek készek követni és tudásukkal segíteni.

– A sztrájkunk túlnőtt magán, és társadalmi fenoménné vált. Szerbiában egyetlen lázadás sem tartott ilyen hosszú ideig – mutattak rá. Majd a folytatásban kiemelik: – Figyelembe véve a körülményeket, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója főbizottsága úgy döntött, felhagy a sztrájkkal, miután a felek aláírják a felkínált, a vitás kérdésekre békés megállapodást kínáló megállapodást – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. A Tanügyben Dolgozók Szerbiai Szakszervezete csütörtöki elnökségi ülésén hoz döntést a sztrájk esetleges befejezésével kapcsolatban.