2024. március 29., péntek

A megfelelő tudással rendelkező pedagógusok megkapják a licencet

A kisebbségi nyelven tanító jelöltek a saját anyanyelvükön vizsgázhatnak
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Több mint 200 tanár, oktató és szakmunkatárs már évekkel ezelőtt benyújtotta a köztársasági Oktatásügyi Minisztériumban a licencvizsgára való kérvényét. A tanügyben dolgozók közül egyesek már 2006-ban befizették a vizsgadíjat a minisztérium számlájára, de még mindig nem sikerült levizsgázniuk. A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság a bonyodalmas bürokratikus akadályok elhárításán dolgozik és a probléma kapcsán Nyilas Mihály tartományi titkár kedden sajtótájékoztatót tartott.

– Jó hírt közölhetünk azokkal a vajdasági pedagógusokkal, akik az elmúlt években Belgrádban az Oktatási Minisztériumban próbálkoztak a licenc megszerzésével. 2009-ben ugyanis megváltozott a törvény és a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság lett illetékes arra, hogy ezt a licencet biztosítsa, illetve a vizsgáztatást megszervezze. 2009 előtt sokan Belgrádban kérvényezték ezt, vagy közvetlenül a pedagógusok, vagy az intézményeik, az iskoláik. Mivel a minisztérium nem illetékes a vizsga megszervezésével, ezeket az ügyeket folyamatosan átutalták a mi titkárságunkra. A befizetések, amelyeket Belgrádban végeztek a minisztérium számára, nem kerültek át a tartományhoz. Annak ellenére, hogy hosszadalmas levelezés folyt a titkárság és a minisztérium között, ezt a kérdést a mai napig nem sikerült orvosolni. Mi természetesen nem tudjuk a vizsgákat addig megszervezni, amíg azoknak a költségei nincsenek biztosítva, ez vizsgánként mintegy 10 ezer dinárt jelent – magyarázta Nyilas.

– Úgy döntöttünk, hogy itt a tartományban a saját berkeinkben megoldjuk a kérdést – tette hozzá a tartományi titkár.

Az Oktatási Minisztérium több ízben kifejezte szándékát, hogy megoldja a problémát, de mindannyiszor nem jutott eredményre és a Pénzügyminisztériumra hárította a felelősséget.

– Március közepén a tartományi kormány elfogadott egy záradékot, amely szerint ideiglenesen kifizeti ezeket a költségeket, mintegy 1 millió 800 ezer dinár értékben és a megoldásra váró 200 ügy megoldódik. A megfelelő tudással rendelkező jelöltek megkapják a licencet. Ezzel egyidejűleg az illetékes belgrádi intézményeket és a jelölteket megkérjük, hogy írjanak alá egy szerződést, amellyel átruházzák a követelésüket a tartományra. Miután áttekintjük az összegyűlt ügyeket, kérni fogjuk a minisztériumtól, hogy a köztársasági költségvetésből utalják át a pénzt a tartomány költségvetésébe, részletezte a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.
A 200 ügyből mintegy 100-ban olyan pedagógusok kérvényezték a vizsgáztatást, akik kisebbségi nyelven tanítanak, ők természetesen a saját anyanyelvükön vizsgázhatnak. Ha az oktatásban dolgozók között lesz létszámleépítés, akkor azok a pedagógusok, akiknek a szükséges feltételeik megvannak a munkavégzésre, beleértve a licencet is, védettebbek azoknál, akiknek nincsenek meg a feltételeik, szögezte le Nyilas.