2024. április 18., csütörtök

Saša Janković: Volt engedélyem

Egy 1993-as öngyilkossági ügy miatt újból célkeresztbe került a köztársasági ombudsman

Még el sem csitultak Saša Janković köztársasági ombudsman és a Szerb Haladó Párt képviselői közötti összetűzések, a jogvédő újabb kellemetlenségekkel kényszerült szembenézni. Az Informer napilap szombati számában arról írt ugyanis, hogy 1993 április 1-jén Saša Janković lakásán agyonlőtte magát barátja, Predrag Gojković, méghozzá egy olyan pisztollyal, amelyre Jankovićnak nem volt engedélye. A több mint 20 éves öngyilkossági ügy megszellőztetése után az ombudsman újra a közélet céltáblájára került, Nebojša Stefanović belügyminiszter hétfőn be is jelentette, hogy a rendőrség konzultálni fog az ügyészséggel, mivel érdekes kérdések merülnek fel a szóban forgó fegyverrel kapcsolatban.

Saša Janković ezzel szemben kijelentette, hogy sohasem volt illegális fegyvere, valamit furcsának nevezte, hogy pont most szellőztették meg az öngyilkossági ügyet.

– Annak idején tragédia történt, az egyik legjobb barátom öngyilkosságot követett el édesapám lakásán, ahol éltem. Mindannyiunk számára tragédia volt ez, és ebben a történetben nem szerepel semmiféle illegális, engedély nélküli fegyver. A belügyminiszter hozzáférhet minden ehhez szükséges adathoz, így tudnia kellene, hogy a pisztoly a nevemre volt regisztrálva – mondta Janković.

Az ombudsman a kérdéses fegyverrel kapcsolatban elmondta még, hogy a 42004-es sorozatszámú CZ99-es pisztoly első tulajdonosa az édesapja volt, aki azt a kragujevaci gyár boltjában vásárolta meg. A fegyvert a tragédia előtti napon íratta át a saját nevére, és a következő 15 évben a tulajdonában is maradt. A pisztolyt 2008-ban megvásárolták tőle, és az új tulajdonos átíratta a saját nevére. Az ombudsman értetlenségének adott hangot, hogy a cáfolata ellenére a sajtó továbbra is arról cikkezik, hogy a pisztolyra nem volt engedélye.

Az üggyel kapcsolatban Aleksandar Vučić kormányfő is megszólalt, kijelentve, hogy az ombudsman munkájáról a polgárok ítélkeznek majd.

– Ki támadta meg az ombudsmant? Semmi bajunk sincs azzal, hogy politikai elképzelései nem egyeznek meg a miénkkel. Nem váltjuk le tisztségéről, és nem is bántjuk őt. Csak végezze el a munkáját a tőle telhető legjobb módon, hiszen a polgárok azok, akik ítélkezni fognak majd mindannyiunkról – mondta a kormányfő.

A belügyminiszter kedden már sokkal mérsékeltebb hangnemben beszélt, nyilatkozta szerint az ügy elévülése miatt a rendőrség nem indíthat újabb nyomozást azzal kapcsolatban, hogy a férfi valóban öngyilkos volt-e, vagy „valami más történt-e”. Hozzátette, hogy csupán annyit tehet, hogy az 1993-as nyomozási iratokban ellenőrzi a kérdéses fegyver tulajdonviszonyát. Az újságírói kérdésre, hogy az öngyilkossági ügy hogyan szivároghatott ki a sajtóba, Stefanović azt válaszolta, hogy 1993 óta sok idő múlott el, azóta rengeteg ember kezében megfordulhatott az ügyről készített jelentés, és ezért szinte lehetetlen utánajárni, hogy ki szivárogtatta ki a hírt. Véleménye szerint az ombudsman viselkedése eltúlzott.

– Azt kérte a belügyminisztériumtól, hogy a rendőrség védje meg a sajtótól. Ami engem illett, a sajtó szabad, és arról ír amiről akar. A jogvédőnek és az összes többi közéleti személyiségnek ezt meg kell szoknia – szögezte le a belügyminiszter.

Saša Janković ügye szóba került a Szerbiai Képviselőházban is. Az ellenzéki pártok kiálltak az ombudsman mellett, az SZHP azonban kritizálta a személyét. Zoran Živković, az Új Párt elnöke elítélte az ombudsman elleni sajtóhadjáratot, és támogatásáról biztosította a jogvédőt. Szavai szerint a szerb kormányfőnek nincs elég bátorsága ahhoz, hogy menessze a kormányfőt, ezért inkább így bánnak el vele. Borislav Stefanović, a Demokrata Párt képviselője szerint az egész történet célja, hogy ellehetetlenítsék az ombudsmani intézményt, a Szociáldemokrata Párt képviselői szerint azonban az ombudsmant az emberi jogok csökkenéséről szóló 2014-es jelentés miatt támadták meg. Zoran Babić, az SZHP frakciócsoportjának vezetője megismételte korábbi véleményét, mely szerint Janković elpolitizálja tisztségét, és kijelentette, hogy nem az ombudsmani intézményt, hanem Saša Janković személyét kritizálja. A Szerbiai Szocialista Párt képviselői pedig úgy vélik, hogy az ombudsman elleni vádakról kevés adat áll rendelkezésükre, ám ha bebizonyosodik valami belőlük, akkor felvetődik a kérdés, hogy Janković betöltheti-e jogvédői tisztséget.

A Szabad Európa Rádió arról tudósított, hogy Brüsszel értesült a szerbiai köztársasági ombudsman elleni támadásokról, ezek pedig negatívan befolyásolhatják majd a 23. és a 24 fejezet átvilágítását. Hozzáteszik, az EU figyelemmel kíséri a történéseket, és a jogvédő elleni támadások meg fognak jelenni az Európai Bizottság (EB) Szerbia az integráció folyamatában való előrehaladásról szóló jelentésében is.