2024. április 23., kedd

A munkatörvény jó, nem szorul módosításra

A munkavédelmi felügyelők ellenőrzéseit követően tavaly 14 464, korábban feketén dolgoztatott személyt jelentettek be

Az új munkatörvénnyel nincs semmi gond, és egy ideig biztosan nem szorul módosításra – jelentett ki tegnap Aleksandar Vulin munka- foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott miniszter.

A tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet az általa vezetett minisztérium egyéves évértékelőjeként tartott meg, Vulin elmondta, hogy a minisztérium keretében munkacsoport alakult, amely a jelenleg érvényben levő munkatörvény eredményeit és egyéb hozadékait, valamint uniós jogszabályokkal való egybehangolását vizsgálta.

– Az idei, 2015-ös év a törvényhozás éve lesz, mert több fontos jogszabály meghozatala várat magára, például a szociális vállalkozásra, az ideiglenes időre való külföldi munkavállalásra, valamint az ideiglenes foglalkoztatási ügynökségekre vonatkozó törvény – mondta Vulin.

Hozzátette, miniszterként mulasztása is volt az elmúlt egy évben, ugyanis nem volt eléggé rámenős, hogy az új munkatörvénybe az ideiglenes foglalkoztatási ügynökségekre vonatkozó törvényes rendelkezés is bekerüljön, hogy ne váljon kérdésessé mintegy 40 000 foglalkoztatott további sorsa.

Vulin miniszter sikerekről is beszámolt, az egyik legjelentősebbnek azt említette, hogy az elmúlt egy évben sikerült betartani valamennyi szociális juttatás kifizetési ütemét, lemaradások nem voltak, és ezen a téren még 1,8 milliárd dinár megtakarítással is dicsekedhetnek.

– Európa-szerte mi voltunk az egyetlen minisztérium, amelynek anyagi válsággal terhelt időben is sikerült tartania a juttatások szintjét, és tiszteletben tartani a kifizetések ütemtervét – dicsekedett Vulin.

Azt is elmondta, hogy a legújabb statisztikai adatok szerint 2015 első negyedében a munkanélküliség 16,8 százalékra esett vissza. Ez azt jelenti, hogy a december végi adatokhoz viszonyítva 0,8 százalékkal, az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig nem kevesebb mint 4 százalékkal javult.

A minisztérium tavalyi foglalkoztatási programja révén 108 000-en jutottak munkához, ebből 6567-en testi fogyatékkal elő személyek. A program első fele mintegy 600 millió dinárba került, a másik, a fogyatékkal élők munkába állítása pedig 519 millió dinárba. Az idén ennél jóval többet szeretnének megvalósítani, azaz 130 540 személyt alkalmaznának, amelyből 7270 fogyatékos. Az idei programra 2,8 milliárd dinárt irányoztak elő.

Az utóbbi egy évben a munkaügyi felügyelőség is jobban teljesített. Egy év leforgása alatt 54 895 kiszállást tett, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Arra is van adat, hogy az ellenőrzéseket követően 14 464, feketén dolgoztatott személyt jelentettek be.

Az is újdonság – dicsekedett a miniszter – hogy 2006 óta először jutottak a munkafelügyelők új munkavédelmi ruhához, és először fordult elő, hogy a felügyelőség két műszakba vállalta a munkát.

Az ország szociális központjainak felszerelésére a minisztérium 133,8 millió dinárt fordított tavaly, és egy év alatt 194 gyermeket sikerült örökbe adni, családoknál elhelyezni, ami kimagaslóan nagy szám az új családi törvény hatályba léptetése óta. Emellett első ízben sikerült az „utca gyrekeit” is ellátni, az ország 115 befogadóközpontjában csapatokat hoztak létre, amelyek ezeknek a gyerekeknek a befogadására szakosodtak. A munka eredménye, hogy egy év leforgása alatt 60, korábban utcagyereket sikerült nevelőszülőkhöz vagy szociális intézményekben elhelyezni – mondta a miniszter.