2024. április 20., szombat

Szoborszentelés Kishegyesen

Vasárnap délelőtt, a szentmisét követően örömteli eseményre került sor a kishegyesi parókia udvarában. Nagyszámú hívő jelenlétében Msgr. Miocs József, a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója és Ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi plébános felszentelték Szent Anna szobrát. Az eseményen többek között jelen volt Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke, Linka Miklós, a községi tanács tagja és a Paulinium diákjai.

– A katolikus egyházban nagy tisztelete van a szenteknek, s az egyház képek vagy szobrok formájában jeleníti meg őket. Mi hozzájuk folyamodunk, hiszen ők példaképek, és előttünk járták végig ezt a világi utat. Minden kereszténynek fel kell néznie rájuk, hiszen ők már az örök boldogságban vannak, és ők a mi közvetítőink a jó Istennél – mondta el Msgr. Miocs.

A kishegyesi templom Szent Anna nevét viseli, idáig mégsem volt szobra Szűz Mária édesanyjának, mondta el lapunknak Ft. Brasnyó.

– Amikor ideérkeztem 24 évvel ezelőtt, akkor elcsodálkoztam azon, hogy Szent Anna-templomunk van, s gyönyörű képek vannak róla, szobra viszont nincs. Már attól kezdve dédelgettem azt a gondolatot, hogy jó lenne egy Szent Anna-szobor. A szenttamási templomban, Szarvas atyánál láttam egy szép, fából készült Szent Anna-szobrot. 2013-ban ezt elkértük tőle, és Latyák Péter kőfaragó mester, aki korábban elkészítette a templom előtt lévő Szent Flórián-szobrot, elvállalta, hogy a minta alapján megcsinálja. A szobor betonból készült, és már tavaly májusban megvolt. Sajnos, anyagi nehézségek miatt a felállítása elmaradt, de idén a parókia felújítása során Kókai Béla kőművesmester és munkásai vállalták, hogy elkészítik a talapzatot. Ez még nem a végleges formája, további szépítések várnak rá, de az időjárás viszontagságaitól már így is megóvja a szobrot. A lényeg, hogy most már Szent Anna szobra fogadja azokat, akik a plébániára jönnek – mondta a plébános, majd hozzáfűzte, hogy külön öröm, hogy a szobor szentelésén részt vettek a szeminaristák és Msgr. Miocs. Ft. Brasnyó arról is szólt, hogy Szent Anna arra tanít bennünket, hogy a szülők és a nagyszülők hogyan neveljék a gyerekeiket, unokáikat.