2024. március 29., péntek

,,Képtelenek vagyunk továbblépni"

Szerdán mutatják be A tavasz ébredése c. musicalt az Újvidéki Színházban – A NOMUS programjában

Frank Wedekind német drámaíró 1891-ben írta első darabját, A tavasz ébredését. A történet a késő 19. századi Németországban játszódik, és olyan tizenévesekkel foglalkozik, akik betértek a szexualitás útvesztőjébe, de a kiutat nem találják. Az eredeti darabot hazájában betiltották, mivel megjelenik benne az önkielégítés, a terhességmegszakítás, a homoszexualitás, a nemi erőszak, a gyermekgyalázás és az öngyilkosság is. A dráma alapján az amerikai páros Steven Sater (szöveg) és Duncan Sheik (zene) musicalt alkotott. A művet az amerikai színjátszás központjában, a Broadwayen 2006. december 10-én mutatták be, ahol több száz alkalommal adták elő.
Az újvidéki előadás a NOMUS zenei fesztivál együttműködésével jött létre, támogatója Újvidék Város Kulturális Titkársága.

Puskás Zoltán rendező elmondta, hogy Adán amatőr színjátszókkal készített előadást néhány hónapja.
– Azt kértem tőlük, hogy írjanak szövegeket arról, hogyan élnek – milyen az élet a családban, az iskolában, milyen az a világ, ahol mozognak… Döbbenettel olvastam, amiket lejegyeztek, mert arra kellett rájönnöm, hogy a gondjaik ma, 2015-ben ugyanazok, amelyek az én gondjaim voltak kamaszkoromban. Ők most, én akkor – mindannyian a szülőkkel való kapcsolatteremtés lehetetlenségét jelöltük meg. Még mindig rengeteg a fontos téma, amelyekről hallgatnak. Még mindig sokkal inkább fontos, mit mond a szomszéd, mint az, hogy érzi magát a gyerek, szóval a nyilvánosság felé mutatott kép fontosabb, mint a tények és az akarat, hogy azokat megváltoztassuk. Hihetetlen, mennyire képtelenek vagyunk továbblépni az alapvető dolgokat illetően. A szülők nem tudják, milyen személyiség fejlődött ki a gyerekükben. Ha ezekhez a problémákhoz még csatlakozik az erőszak, a lelki terror, a molesztálás – íme, egy a felnövésről szóló előadás alapanyaga… Ami szintén ijesztő, annak az ambíciónak a teljes hiánya, amely minden gyereknek sajátja kellene, hogy legyen. Ezek a vágyak és akaratok kellene, hogy vezessék őket, de a gyerekeknek sem rövid- sem hosszútávú céljaik nincsenek, sem kis, sem világmegváltó vágyaik nincsenek. Máról holnapra élnek, de ki tudja… Azért szeretek fiatalokkal dolgozni, mert biztos vagyok benne, hogy mindezek ellenére csak ők tudják felébreszteni a tavaszt – részletezte a rendező.

Blaskó Lea színésznő elmondta, hogy Wendla a maga módján forradalmár, hatalmas benne a lázadó szellem, még ha a világgal és főleg a szüleivel való kommunikációja szegényes is.
– Nem beszélik ugyanazt a nyelvet. A generációs szakadék túl nagy és túl mély, ő mégis tenni akar azért, hogy a dialógus kialakulhasson. Ez a lány szerelmes lesz, találkozik az első szexuális tapasztalattal, és a tudatlanság miatt teherbe esik, és kész a tragédia. A tragédia, amely a tudatlanság terméke. A tragédia, ami maga a tudatlanság. Ebben a szerepben nem csupán magamat látom igen tisztán, de a kortársaimat is. Az én felnövésem nem volt traumatikus, mert a szüleimmel mindenről lehetett beszélni, de a társaim közül már nem járt mindenki ilyen jól. Azt hiszem, mindig meg kell őrizni valamiféle tüzet, életünk végéig. A tűz persze alakot változtat, de fontos megőrizni a lángot – magyarázta Blaskó.

Figura Terézia színésznő a Minden nő szerepében a következőképpen foglalta össze az általa életre hívott karaktereket:

„Asszony-Anya. Csupa nagybetűvel. Az anya, aki nem hallgatja meg a saját gyerekét, aki szemet huny a problémák felett, közönyös a kérdések, a kíváncsiság, a felnövés kérdései iránt, amelyeket a gyermeke tesz föl neki. Négy különböző anyát játszom az előadásban, négy különböző gyerekkel és négy különböző problémával. Minden efféle gond egy emberi lény felnövésének része, minden téma, amit ezek a gyerekek felvetnek, roppant érzelmesek és olyan válaszok felé kapaszkodnak, amelyeket a szüleiktől nem kapnak meg. A szülők akarattalanul, mégis tudatosan taszigálják a gyermekeiket a választalanság szakadéka felé. A való életben is anya vagyok, és hiszem, hogy az a fajta, aki folyton figyel a gyermekére, így kihívás volt arcot kölcsönözni ezeknek a – szerintem – kegyetlen asszonyoknak, akiknek fontosabb, hogyan fog reagálni a szomszéd, mint az, hogy segítsenek a gyerekeiknek. Ezek mellett a sötét anyafigurák mellett van itt egy pozitívabb szereplő is, a fiúgimnázium zenetanárnője, és ezt egyenesen felfrissülés volt megformálni. Ebben az előadásban roppant fontos felmutatni a szülő-gyerek viszonyokat, mert csak így jöhet létre valós kép arról, miért okoznak maguknak fájdalmat a fiatalok olyan gyakran. A kékfény-rovatok tele vannak ilyen történetekkel. A téma nem vidám, de beszélni kell róla, le kell venni a szemellenzőt, megölelni a gyerekeinket, és beszélni velük mindenről, igen, mindenről.”


A tavasz ébredése

Szereposztás: Melchior – Berta Csongor, Moritz – Szalai Bence, Otto – Ozsvár Róbert, Hanschen – Szilágyi Áron, Ernst – Rókus Zoltán, Wendla – Blaskó Lea, Ilse – Székely Bea, Martha – László Judit, Thea – Orlovity Sztaniszlava, Anna – Verebes Judit, Luise – Fülöp Tímea, Minden nő – Figura Terézia, Minden férfi – Mészáros Árpád
Rendező: Puskás Zoltán

Tér: Puskás Zoltán és Boris Radujko

Jelmez: Ledenyák Andrea,

Koreográfus: Gyenes Ildikó,

Animáció: Ajándi Endre,

Hangszerelés és zenei munkatárs: Klemm Dávid,

A Klemm’n’bend tagjai: Klemm Dávid, Nenad Kojić, Mihajlo Oklobdžija, Igor Konecki

Korrepetitor: Vitkay K. Ágota,

Dalszövegfordítások és dramaturg: Lénárd Róbert

Fény: Majoros Róbert

Hang: Lukács Attila, Bíró Tibor

A rendező asszisztense, súgó, ügyelő: Lovas Csilla

Fotó: Srđan Doroški

 A NOMUS programjából
Kedd este 8 órakor a megnyitón a zsinagógában Beethoven, Mozart és Brahms műveit a NOMUS zenekara adja elő a németországi Lars Vogt szólózongorista és karmester közreműködésével.
Szerda este 7 órakor Frank Wedekind – Steven Sater – Duncan Sheik A tavasz ébredése c. musicalje Puskás Zoltán rendezésében az Újvidéki Színházban kerül bemutatásra.
Csütörtökön este 8 órakor a zsinagógában Mahler, Prokofjev és Dvořák műveit a Belgrádi Filharmonikusok adják elő a japán–német Eiji Oue karmester és a francia Marc Coppey csellista közreműködésével.
Pénteken este 8 órakor a Szerb Nemzeti Színházban Ivo Andrić regénye alapján készült Prokleta Avlija balettet mutatják be, a rendező és forgatókönyvíró Nebojša Bradić, a zeneszerző Zoran Erić, a koreográfus az izraeli Dana Rutenberg.
Szombaton este 8 órakor a budapesti Recirquel újcirkusz társulat előadása lesz megtekinthető a Szerb Nemzeti Színházban, rendező és koreográfus Vági Bence, zeneszerző Sárik Péter. Este 10 órakor a zsinagógában a magyarországi Muzsikás együttes lép fel.
Vasárnap este 8 órakor Rossini, Mozart műveit a Berlini Filharmonikusok vonósai mellett az Emmanuel Pahud fuvolás, Paul Meyer klarinétos, Daishin Kashimoto hegedűs, Maja Avramović hegedűs, Joaquín Riquelme Garcia brácsás és Koncz Stephan csellista adják elő a zsinagógában.
Hétfőn este 8 órakor N. J. Živković és G. Holst műveit a Vajdasági Szimfonikusok Berislav Skenderović karmester vezénylésével, valamint Nebojša Jovan Živković és Irena Manolova ütőshangszereken adják elő a zsinagógában.
Kedden este 8 órakor a zsinagógában a Bécsi Kamaraegyüttes Stefan Vladar szólózongorista közreműködésével Goldmark, Mozart és Brahms műveit adja elő.