2024. március 28., csütörtök
EU-missziók a földközi-tengeri illegális bevándorlás kezelésére

Egyet előre, kettőt hátra

Számos bírálat érte az utóbbi napokban az Európai Unió menekültügyi politikáját, miután a hétvégén elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia és Olaszország között, és több mint hétszáz ember lelte halálát a Földközi-tengerben. Az alábbiakban az illegális bevándorlás kezelését célzó európai uniós missziókat részletezzük.

Az Európába tartó bevándorlás óriási kihívást jelent Brüsszel számára: a BBC brit közszolgálati televízió híroldalán hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezetre (IOM) hivatkozva arról számolt be, hogy az év kezdete óta április közepéig több mint 21 ezer illegális bevándorló érte el Észak-Afrikából az olasz partokat, míg csaknem 900-an vesztették életüket az Európába tartó lélekvesztőkön. Az IOM adatai szerint a legtöbb menekült Eritreából, Szomáliából, Szíriából és a szubszaharai afrikai területekről származik.

Times: Katonai erővel kell fellépni az embercsempészek ellen

A londoni Times szerkesztőségi állásfoglalása szerint az EU-nak katonai erővel kell fellépnie az Európába irányuló földközi-tengeri embercsempészet ellen. A napilap hangsúlyozza, hogy bár a Földközi-tengeren nincsenek jéghegyek, csak az elmúlt héten többen fulladtak vízbe, mint ahányan a Titanic katasztrófájában életüket vesztették.

Erre a humanitárius vészhelyzetre Európa eddig a rá jellemző összehangolatlansággal reagált, a legutóbb történtek után ezért közös fellépéssel kell csapást mérnie az embercsempészek üzleti modelljére, szembeszállva azzal az alapeseti feltételezéssel, hogy azok a hajók, amelyek nem süllyednek el a tengeren, mindenképpen kiköthetnek Európában.

Európa déli határainak védelme ahhoz az erőfeszítéshez hasonlítható, amelyet az Egyesült Államok fejt ki Mexikóval közös határának ellenőrzésére, csak éppen az amerikai határőrség ehhez 300-szor akkora havi költségvetési támogatást kap, mint amennyit az EU a Földközi-tengeren jelenleg működő járőrszolgálatra fordít – emlékezett The Times, hozzátéve; nem tekinthető pénzszórásnak, és nem is a szélsőjobbnak tett gesztus, hanem a józan ész diktálta feladat a határok megfelelő őrizete.

Az Európai Bizottság, az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye hétfőn közölte, tíz pontból álló „azonnali cselekvési” tervének részeként megerősítik a jelenleg a Földközi-tengeren folyó kutató és mentési műveleteket, mégpedig a 2014 végén a Mare Nostrum olasz humanitárius-katonai missziót részben kiváltó Tritont és a Poseidont. A javaslatok egyebek között tartalmazzák a Triton-misszió finanszírozásának és a rendelkezésére álló hajóknak a megduplázását.

MARE NOSTRUM

Az olasz humanitárius-katonai misszió 2013. október 18-án indult el, miután 2013. október elején egy illegális bevándorlókat szállító hajó elsüllyedt a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél, és 368 ember veszett a tengerbe. Az Észak-Afrika és Olaszország között bajba jutott illegális bevándorlókat partra segítő Mare Nostrum misszió keretében egy év alatt több mint százezer embert mentettek meg, és hétszáznál több emberkereskedőt tartóztattak le a Földközi-tenger ezen részén az olasz hadihajók és kereskedelmi egységek.

A missziót egy évre tervezték, befejezését tavaly október 16-án jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter, és 2014 végéig teljesen lezárult. Mindenesetre Alfano emlékeztetett arra, hogy a Mare Nostrum havi kilencmillió eurójába került Itáliának, és ezt a terhet a római kormány nem tudja többé vállalni az EU anyagi segítsége nélkül.

TRITON-MISSZIÓ

A Frontex, az EU-tagállamok határőrizeti együttműködését koordináló ügynökség Triton elnevezésű missziója 2014. november 1-jétől indult el a lezárulóban lévő Mare Nostrum olasz humanitárius-katonai misszióval párhuzamosan.

Gil Arias Fernández, a Frontex igazgatója 2014. október 16-án Rómában azt hangsúlyozta, hogy a Triton nem tudja teljes mértékben átvenni a Mare Nostrum feladatait, s hogy a Frontex nem tudja helyettesíteni a tagállamokat kötelezettségeik elvégzésében. Elmondta, a Triton misszióban huszonhat európai tagállam vesz részt emberekkel és eszközökkel, s hogy a missziót havonta 2,6 millió euróval finanszírozzák.

A Mare Nostrum és a Triton közötti alapvető különbség – Angelino Alfano belügyminiszter közlése szerint – az, hogy az olasz katonai-humanitárius misszió a nemzetközi vizeken is segített a bajba jutott illegális bevándorlóknak, a Triton hatásköre viszont az olasz partoktól harminc mérfölddel délre, vagyis az EU hivatalos határvonalán véget ér.

Giusi Nicolini, Lampedusa város polgármestere 2015 februárjában úgy értékelte a változást, hogy amíg a Mare Nostrum sokat javított az illegális bevándorlás gondjain, a Triton visszalépést jelent. Február 10-én az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is annak a véleményének adott hangot, hogy a Triton nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a váltás óta bekövetkezett olyan nagy katasztrófákat, mint amikor február 9-én Lampedusa szigeténél 29 menekült fagyott meg a hajóján. Február 12-én az ENSZ egy átfogó földközi-tengeri kutató- és mentőmisszió létrehozására szólította fel az EU-t.

2015. február 19-én az EU bejelentette, hogy az év végéig meghosszabbítja az eredetileg csak néhány hónaposra tervezett Triton tengeri mentőműveletet. Az uniós művelet havonta 1,5–3 millió euró közötti összeget emészt fel. Az Európai Bizottság ezenfelül 13,7 millió euró rendkívüli pénzbeli támogatást ítélt meg az olasz menedékügyi, migrációs és integrációs alap (AMIF) számára.

POSEIDON-MISSZIÓ

A Frontex 2006-ban indította el a Poseidon-missziót eredetileg Görögország és Törökország parti vizeinek ellenőrzésére. 2010 óta a Poseidon keretében szárazföldi erőket is bevetnek a görög–török határvidéken. Az évek során a missziót kiterjesztették Görögország albán és bolgár határa mentén, valamint Bulgária és Törökország határvidékén. 2012-ben a misszió már Görögország nyugati partjaira is kiterjedt, ahonnan az illegális bevándorlók embercsempészek hajóival próbálták meg elérni Olaszország keleti partjait. Jelenleg az EU 26 tagállama és a Schengeni övezet tagjai vesznek részt a Poseidon-misszióban szárazföldi, haditengerészeti egységekkel és légierejükkel.

A misszió elsődleges feladata, hogy kezelje a Földközi-tenger keleti medencéjéből, legfőképpen Törökországból és kisebb mértékben Egyiptomból Európába áramló illegális bevándorlást.