2024. április 25., csütörtök

A javulás felé, félúton

Aleksandar Vučić: Jók a pénzügyi mutatók, béremelésre számíthatunk az év végéig
A miniszterelnök azt mondta, hogy az ország a legnehezebb időket már átvészelte

A miniszterelnök azt mondta, hogy az ország a legnehezebb időket már átvészelte

Szerbia félúton van a javulás felé, állapította meg hétfőn Novi Pazar-i látogatása alkalmával Aleksandar Vučić kormányfő, s éppen ebből kifolyólag elvetette az előrehozott köztársasági választások kiírásának lehetőségét is. Elmondta, hogy valóban lehetőség lesz a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak a növelésére, ha továbbra is a jelenlegihez hasonló jó adatokat mutat majd az állam pénzügyi mérlege. A lakossággal folytatott beszélgetés során a miniszterelnök azt mondta, hogy az ország a legnehezebb időket már átvészelte, s hogy a pénzügyi mutatók áprilisban is pozitívak voltak. Arra a kérdésre, hogy mikor növelhetik a béreket és a nyugdíjakat, Vučić úgy válaszolt: az év végéig. Úgy értékelte, hogy stabil alapokra kell helyezni az ország jövőjét, s ennek a feladatnak a teljesítésében sikeresnek számított az eddigiekben a szerb kormány.

A Nemzetközi Valutaalappal való együttműködésről szólva a kormányfő elmondta: nem hiszi, hogy a pénzintézetnek bármilyen kifogása lenne majd a szerb költségvetési hiánnyal kapcsolatban. Újságíróknak nyilatkozva kifejtette, az IMF küldöttsége május 4-én és 5-én tartózkodik majd hazánkban, de nem várható, hogy ezeken a tárgyalásokon problémaként merülne fel a deficit kérdése. Mint ismeretes, éppen a költségvetési hiány miatt kötött egyezményt Szerbia az IMF-fel. Vučić azt mondta, hogy nincsenek problémák azzal, ami a megállapodás alapját képezi. Nem hiszi, hogy ez témát jelenthet a tárgyalásokon, más kérdések felmerülhetnek, de ezzel kapcsolatban nem számít semmilyen kifogásra.

MINIMÁLIS LESZ A LEÉPÍTÉS?

A kormányfő úgy értékelte, hogy a reformok a megfelelő tempóban haladnak, s alkalmazásuk első öt hónapos szakaszában eredményeket hoztak. Arra emlékeztetett, hogy csökkent a költségvetési hiány, s hogy a bérek és nyugdíjak lefaragása ellenére is növekedett az államkassza bevétele, miközben kisebbek lettek a kiadások.

– Ezért nem látom egyetlen okát sem annak, hogy amennyiben ezután is jó irányba haladnak a dolgok, s a következő öt hónapot is pozitív mérleggel zárjuk, miért ne ülhetnénk le megbeszélni azt, hogyan tehetnénk a jó változásokat a polgárok számára is érezhetővé, ők ugyanis azok, akiknek köszönhetően az említett eredményeket megvalósította az ország – fogalmazott.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi fog történni a közszférában jelen lévő munkaerő-felesleggel, Vučić elismerte, hogy ezen a téren az állam a mai napig nem tett semmit sem, de annak lehetőségét sem zárta ki, hogy a változások itt minimálisak lesznek, s nem kell nagyobb elbocsátásokkal számolni abban az esetben, ha a reformok a megfelelő eredményeket hozzák a közeljövőben is. Szerbiának, mint mondta, hatékony közszférára van szüksége, ezért nem tekint problémaként e szektor racionalizálására. Visszatérve a választások témakörére, kijelentette, hogy a helyhatósági és a tartományi szavazásokat rendes időben tartják majd meg, köztársasági választásokat pedig nem fognak kiírni csak azért, hogy a Szerb Haladó Párt növelje képviselőinek a számát. Meggyőződése ugyanis, hogy a választások esetén a jelenlegi 138 képviselői hely helyett 154 helyet is meg tudna a párt szerezni, ezt a változást azonban nem tartja szükségesnek és nagynak.

THAÇIT LETARTÓZTATNÁK

A kormányfő a bosnyák közösség tagjaihoz is üzenetet intézett. Mint mondta, maga nem különbözteti meg az embereket annak alapján, hogy ki szerb és ki bosnyák, ki pravoszláv, ki muzulmán vallású. Úgy nyilatkozott, hogy téved mindenki, aki azt képzeli, szerbek és bosnyákok élhetnek egymástól elkülönítve is. Emlékeztetett az évszázados együttélésre, s arra tett ígéretet, hogy behatóan foglalkozik majd a bosnyákok problémáinak megoldásával.

Nyilatkozatadása során azt a korábbi álláspontot is megismételte, hogy Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter ellen továbbra is érvényben van a Szerbiában kimondott jogerős ítélet, s ha valóban látogatást tesz a koszovói politikus, akkor a szerb állam a bíróság döntése alapján fog eljárni.

A katonai helikopter lezuhanása kapcsán azt mondta, az ügyészségre kell bízni a felelősség megállapítását, ha valakit felelősség terhel.