2024. április 19., péntek

Ötmilliárd eurót meghaladó elemi kár

A szélsőséges időjárási viszonyok miatt 2000 óta Szerbiát ötmilliárd eurónál is nagyobb értékű természeti csapás sújtotta. A mezőgazdaságban a terméskiesések mintegy 70 százalékát az aszályos időjárás és a forróság okozta – jelentette ki tegnap Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter.

A Szerbiai Képviselőház Környezetvédelmi Bizottságának közmeghallágátásán a miniszter asszony elmondta, hogy a kiadós esőzések és az áradások is nagy károkat okoztak, különösen tavaly. Helyreállításukra 1,3 milliárd euróra lesz szükség.

A természeti kataszrófák megelőzése céljából a mezőgazdasági minisztérium hosszú távú beruházási programot készít, amelynek alapköve az éghajlati változásokból eredő károk mérséklése lenne. A program 2018-ig készül el – mondta a miniszter.

Az európai uniós projektumok egyike az üvegházhatású gázok szintjének csökkentése is. Ezen a téren Szerbia jó úton halad, ugyanis 2013-ban 3,5 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2010-es adatokhoz képest, és 25,1 százalékkal 1990-hez viszonyítva.