2024. április 19., péntek

Rendkívüli csúcstalálkozót fontolgat az Európai Unió az illegális bevándorlásról

A legutóbbi hajókatasztrófa miatt az illegális bevándorlásnak szentelt, rendkívüli európai uniós csúcsértekezlet összehívását fontolgatja Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanács elnöke.

A líbiai partoknál a hétvégén történt hajószerencsétlenséget követően több uniós tagállam vezetője jelezte, hogy támogatná egy csúcsszintű találkozó megrendezését. Matteo Renzi olasz miniszterelnök elmondta, hogy hétfőn máltai kollégájával, Joseph Muscat miniszterelnökkel egyeztet, és egy héten belül szeretne rendkívüli EU-csúcstalálkozót összehívni. Hasonlóan nyilatkozott a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy is.

Tusk vasárnap este a Twitter közösségi oldalon megerősítette, hogy konzultációkat folytat az uniós tagországok és az érintett EU-szervek vezetőivel arról, hogy mit lehet tenni a jelenlegi helyzetben.
Szóvivője, Preben Aamann közlése szerint Tusk a konzultációk után dönt arról, hogy összehívja-e rendkívüli értekezletre az Európai Tanácsot.

A Földközi-tengeren történt katasztrófának akár 700 halálos áldozata is lehet. Az illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el, állítólag azért, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó. Az olasz és a máltai hatóságok folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a baleset helyszínén, de vasárnap estig csak mintegy 50 utast találtak meg, közülük 24-et holtan.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap szintén arra kérte az európai országokat és az EU-t, hogy tegyenek lépéseket a hasonló esetek megelőzősnek érdekében. Úgy vélte, hogy a térségben komoly kereső- és mentőkapacitást kell teremteni, az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez pedig összehangolt cselekvésre van szükség.