2024. április 25., csütörtök

A szaúdi határvidéken mintegy 15 ezer katona állt át az arab koalícióhoz

Jemen északkeleti, szaúd-arábiai határvidékén mintegy 15 ezer katona biztosította támogatásáról Abed Rabbó Manszúr Hádi száműzetésben lévő elnököt - közölték vasárnap helyi tisztségviselők, miközben folytatódtak a harcok és a szaúdi vezetésű arab koalíció légicsapásai az államfővel szemben álló húszi lázadók ellen az ország több fontos városában.

Egy jemeni tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Abdul Rahmán al-Halili, az első katonai körzet parancsnoka bejelentette: Hádi elnököt tekinti a hatalom letéteményesének. Nyilatkozatát a szejuni helyi rádió is közvetítette. Szejun a legnagyobb város a Hadramaut-völgyben, abban a térségben, ahol az első katonai körzet fő támaszpontja található.
A tábornok közleményének jelentősége abban áll, hogy a jemeni hadsereg nagyobb része a volt elnökhöz, a befolyásos Ali Abdalláh Szálehhez hű, és így a síita húszik oldalán áll a Jemen déli és keleti részén dúló harcokban.

Vasárnapra virradóra is heves összecsapások voltak a húszi lázadók és Hádi követői között az ország déli részén. A legutóbbi harcoknak és légitámadásoknak legalább 44-en estek áldozatul kórházi és hatósági források szerint.

Az arab-félszigeti ország harmadik legnagyobb városában, Taizzban 10 lázadó és a Hádihoz hű erők négy harcosa vesztette életét vasárnapra virradóra. Helyiek beszámolói szerint a kormányerőket a szaúdi vezetésű koalíció is segítette a küzdelemben, utóbbi légicsapásokat mért a húszik állásaira. Taizztól keletre, Atak városában hét lázadó halt meg éjszaka. Eközben a déli kikötővárosban, Ádenben is folytatódtak az összecsapások. Helyiek szerint a város mecseteiben felhívást intéznek a fiatalokhoz, és arra bátorítják őket, hogy csatlakozzanak a "húszi betolakodók" elleni szent háborúhoz (dzsihád).

Ahmed Asziri tábornok, az arab koalíció közös parancsnokságának szóvivője a Jemen segélyezését sürgető nemzetközi felhívására válaszul hétvégén azt ígérte, hogy a következő napokban tengeri hidat létesítenek a segélyek eljuttatása érdekében. Hozzátette: a szállítás akkor indulhat meg, ha az Afrika szarván található Dzsibuti megnyitja felségvizeit és légterét a koalíció erői előtt.

A civil lakosság helyzete ugyanis egyre aggasztóbb az egyébként is koldusszegény, 24 milliós arab-félszigeti országban. Mintegy 7,5 millió embernek van szüksége segítségre, a harcok elől 150 ezer jemeninek kellett elmenekülnie otthonról. A konfliktus miatt a március 19. és április 13. közötti időszakban közel 800 halottat regisztráltak, de az áldozatok tényleges száma ennél ma már jóval magasabb lehet.