2024. április 20., szombat

Határtalan barátságban

A budapesti Dr. Mező Ferenc Általános Iskola negyedik éve kapcsolódott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! elnevezésű programjába. E programnak köszönhetően az anyaországi tanintézmény egyre szorosabbra fűzi kapcsolati szálait a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolával. Április 15-én megismétlődött a többéves gyakorlat: a napokban a topolyai tanintézménybe hetvenketten látogattak el Budapestről.

Ezúttal is hetedikes diákok, hatvanhat tanuló, hat pedagógus kíséretében érkezett a Vajdaságba, ahonnan ma utaznak haza. A Határtalanul program keretében zajló háromnapos körútjuk során a vendéglátó iskola környékének és a tartomány más térségeinek, többek között Újvidéknek, Székelykevének is elsősorban magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyei térképeződnek fel. A program egyéb célkitűzéseinek sikerre vitelét, pl. hogy a magyarországi diákokban igény formálódjon a határon túli magyarsággal való kapcsolatkialakításra, fogadókészség mutatkozzon a részükről a határon túliak irányába, mindenekelőtt a partneriskola közösségével való ismerkedés segíti. A topolyai tanulókkal és diákokkal való találkozó során az érkezőket a Nikola Tesla igazgatója, Vlade Grbić és Benda Török Lívia magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő köszöntötte. Határtalan szeretettel, tárgyi ajándékokkal és az iskola tanítói, tanárai: Cirok Csilla, Vituska Erna Georgina, Kozma Éva és Benda Török Lívia szervezte verses-zenés összeállítással fogadták őket a topolyaiak, akiknek a vendégek könyvcsomagokkal kedveskedtek. A magyarországi diákok magyar és szerb tannyelven folyó óralátogatásokon is részt vettek: felsős tagozatokban zene-, rajz-, angol-, biológia- és műszaki órát látogattak. A vendégek farsangi hangulatot teremtettek a vendéglátó iskola dísztermében előadott táncos bemutatójukkal. Topolyai tartózkodásuk alatt a budapestiek az iskolával és közösségével való ismerkedés mellett a bodnár-kovácsműhelybe és a Sarlós Boldogasszony templomba is ellátogattak.

Vágó Tamás magyar- és angol szakos tanár másodízben kísérte el diákjait a program keretében a Vajdaságba. Célkitűzéseikről lapunknak is nyilatkozott:

– A program lényege minden esetben a hetedik évfolyam tanulóival megismertetni Szerbia, Vajdaság részeit, egyeztetve azzal, hogy a magyarországi és az önök kultúrája hol találkozik, melyek a közös ősök, milyen történelmi vonatkozású közös pontjaink és hagyományaink vannak. Az idén a Hunyadiak nyomába eredünk, azonban ezúttal elsősorban a kultúrára, az irodalomra és a hagyományokra építkezünk. Ettől függetlenül pl. történelmi eseményekhez köthető játék és kvízjáték is beépül a programba – nyilatkozta a pedagógus.

A Nikola Tesla iskola gesztusát a magyar fővárosban működő általános iskola képviselői is viszonozni kívánják a folytatásban. A budapestiek topolyai látogatása során megvalósuló baráti és szakmai beszélgetésen döntés született arról, hogy a jövő tanévre vonatkozóan mindkét tanintézmény az éves programtervébe is belefoglalja több közös aktivitás szervezését.