2024. április 25., csütörtök

Állásbörzét tartottak Nagybecskereken

A nagybecskereki Medison sportcsarnokban megtartott állásbörzén tegnap mintegy ezer ember jelent meg, akik részére 27 munkáltató 209 munkahelyet kínált. 2005 óta ez volt a sorrendben 19., egyben pedig az egyik leglátogatottabb állásbörze a városban.
A közép-bánáti körzetben húszezren keresnek munkahelyet, Nagybecskerek Város területén pedig tizenkétezer regisztrált munkanélküli van. Nem csoda, hogy az effajta rendezvények iránt óriási az érdeklődés. A legtöbb dolgozót az olasz Fulgar Ist harisnyagyár (20 dolgozót) és a Gomex kereskedelmi lánc kereste (tíz kereskedőt és segédmunkást).

Általában véve elsősorban termelésben dolgozó munkásokat keresnek, segédmunkásokat, szerelőket, henteseket, gépjárművezetőket, kereskedőket, eladási ügynököket, valamint jogászokat, pszichológust, német nyelv fordítót, okleveles gépészmérnököt stb.

Az érdeklődés ezúttal is nagy volt (Fotó: Kecskés István)

Az érdeklődés ezúttal is nagy volt (Fotó: Kecskés István)

Egyre nehezebb állandó munkahelyet találni, amit a muzslyai Somorai Péter példája is mutat, aki az elmúlt egy év alatt háromszor maradt munka nélkül. Mint hallottuk tőle, manapság nagyon nehéz a magánszektorban dolgozni, ahol a munkáltató igyekszik a maximálisan kihasználni a dolgozót. Abban reménykedik, hogy sikerül majd egy olyan képzettségének megfelelő (elektromechanikus) munkahelyet találni, ahol emberségesebb körülmények között dolgozhat majd.

Az állásbörzén sok fiatal is megjelent. Gera Adella friss diplomás. Ökológiát fejezett, amivel, mint mondja, Nagybecskereken nincs sok esélye munkahelyet találni. Ha itthon nem lesz szerencséje, akkor kénytelen lesz külföldön keresni munkát, de mint mondja, mindenképpen visszatér szülővárosába.

A munkáltatók elégedettek a munkabörzékkel: egyrészt mert van elegendő pályázó, másrészt pedig közvetlen módon léphetnek velük kapcsolatba. Mint ahogy Vass Rózsika, a Dijamant étolajgyár káderszakosztályának a referense mondja, az ilyen személyes találkozóknak köszönhetően mindig sikerül jó munkásokat találni.

Nagybecskereken az elmúlt néhány évben a munkanélküliség okozza a legnagyobb problémát. Saša Santovac alpolgármester szerint ezért jelentős, hogy 2012 óta 1600 új munkahelyet sikerült megnyitni. Ugyancsak jelentős, hogy a beruházókkal aláírt szerződések alapján – akik elkezdték vagy majd elkezdik az építkezést – a nagybecskereki ipari övezetekben 1690 személy foglalkoztatását várják.

Nagybecskereken 2005 óta 18 állásbörzét tartottak meg, amelyeken 398 munkáltató 4025 szabad munkahelyet hirdetett meg. Ebből 2916 lett az állásbörzék útján betöltve.