2024. április 20., szombat

Olasz halászhajót akartak elfoglalni líbiai fegyveresek

Líbiai fegyveresek támadtak meg egy szicíliai halászhajót péntekre virradó éjszaka az észak-afrikai partoknál. A hajó legénységének sikerült lefegyverezni a támadókat, majd az olasz haditengerészet közbelépett és átvette az irányítást a vízi jármű felett.

Az olasz halászati hatóságok pénteki bejelentése szerint az Airone nevű olasz hajó a szicíliai Mazara del Vallóból indult, és a líbiai partoktól negyven tengeri mérföldre halászott. Itt egy líbiai fegyveresekkel teli hajó megközelítette a vízi járművet, és a líbiai Miszráta városába akarta vontatni.

A líbiai fegyveresek közül néhányan átugrottak a halászhajóra, de az Airone olasz-tunéziai legénységének sikerült lefegyvereznie a támadókat, akiket ezután bezártak a hajó egyik kabinjába.

Az olasz hajónak sikerült elmenekülnie a helyszínről a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé.

Később az olasz haditengerészet egyik hadihajója közbelépett, és a fedélzetre lépő katonák átvették az irányítást a megtámadott hajó felett. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki tudták-e menteni épségben az Airone legénységét. Sebesültekről vagy halottakról eddig nem érkeztek hírek.

Az első beszámolók szerint a líbiai hajón semmilyen felségjelzés nem volt, a fegyveresek azonban katonai egyenruhát viseltek. A sajtóban megjelent találgatások szerint az sem kizárt, hogy kalóztámadásról volt szó, vagy emberkereskedők akartak hajót szerezni maguknak a támadással.

Olaszország felvette a kapcsolatot a líbiai agrár- és halászati minisztériummal, amely ez idáig nem nyilatkozott a történtekről.