2024. április 25., csütörtök
Temesvár–Ópusztaszer

Ökumenikus vallási útvonal alakul

Térségünkben (Duna–Körös–Maros–Tisza eurorégió) a gazdasági világválság hatására a gazdasági folyamatok lelassultak, visszaesés tapasztalható a gazdaság minden területén, ezért keresni kell a térség lehetséges kitörési pontjait. Ilyen kitörési pont a régió turisztikai potenciáljának kiaknázása, új turisztikai attrakciók létrehozása. Ennek érdekében valósul meg az „Ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében” című, Magyarország és Románia együttműködésével létrejött határon átnyúló európai uniós projektum, amelynek célja, hogy élővé tegye és az érintett régiók gazdasági-szellemi fejlesztésének szolgálatába állítsa azt a gazdag kulturális örökséget, amely romániai oldalon Temesvár, magyarországi oldalon Ópusztaszer és Szeged meghatározó szerepére épül.

Európában több, évszázados történelemmel rendelkező vallási útvonal (pl. El Camino) és vallási zarándokhely (Lourdes, Fátima, Csíksomlyó) található, melyek az elmúlt évtizedekben ismét reneszánszukat élik. Mellettük kialakítottak – Magyarországon és külföldön egyaránt – hasonló, ám egyelőre kisebb hagyományokkal bíró vallási útvonalakat (pl. Mária kegyhelyek a Dél-Alföldön). E projektum célja olyan példák bemutatása, melyek összekapcsolják a kulturális és vallási turizmus elemeit, és pozitív például szolgálhatnak a csongrád–temes megyei ökumenikus vallási útvonalnak.

A tervvel az érintett magyarországi és romániai területen alakítanak ki olyan létesítményhálózatot, illetve valósítanak meg olyan idegenforgalmi fejlesztést, amely Temesvárról kiindulva ópusztaszeri végállomással és vissza, biztosítja a vallási turizmust a hitéletre, és ezen belül e közösségek szellemi és kulturális megerősödését.