2024. április 26., péntek

A szegedi lézerközpont újabb berendezéseiről írtak alá megállapodásokat

Az európai unió tudományos nagyberuházásaként megépülő szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS újabb berendezéseinek tervezéséről és kivitelezéséről írtak alá megállapodásokat pénteken – tájékoztatta az ELI-HU Nonprofit Kft. pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a svéd Lund University (Lundi Tudományegyetem), az olasz Institue of Photonics and Nanotechnology of the National Research Council (IFN-CNR, Nemzeti Kutatási Tanács Fotonikai és Nanotechnológiai Intézet) és a görög Foundation for Research and Technologies - Hellas (FORTH, Kutatási és Technológiai Alapítvány, Hellász) négy másodlagos forrás nyalábvonalainak tervezési és kivitelezési munkálatait végzi el 2016 áprilisától 2017 végéig. A másodlagos források olyan gáz halmazállapotú anyagok, amelyekben lézeres gerjesztés hatására keletkezik fény. A szerződések értéke egyenként 350 ezer euró, összesen 1,4 millió euró, azaz csaknem félmilliárd forint.

A szerződéskötés tudományos jelentőségéről Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója kifejtette: a négy projektben a nagy ismétlési frekvenciájú, illetve az egyciklusú - úgynevezett SYLOS - lézerrendszerek által meghajtott két-két másodlagos forrás nyalábvonalait tervezik meg a partnerek. A megépítést és beüzemelést 2016 tavaszától kezdve a beszállítók az ELI-ALPS szakembereivel együtt végezik. Ahhoz, hogy ezek a berendezések tökéletesen üzemeljenek, később további 6 millió euró, vagyis mintegy 2 milliárd forint értékű hardvert kell beszerezni.

Giuseppe Sansone, az ELI-HU Nonprofit Kft. osztályvezetője közölte: a négy kialakítandó nyalábvonal közül kettő kifejezetten külső felhasználók számára készül majd. A másik kettőt a szegedi központ kutatói folyamatosan tökéletesítik, és az ezeken megvalósított fejlesztéseket alkalmazzák majd a külső felhasználókat kiszolgáló eszközökön is. Ily módon egyszerre válik lehetővé a külső kutatók zavartalan munkavégzése és a folyamatos fejlesztés.

Lehrner Lóránt, a beruházó ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója március végén elmondta, a szegedi központ tavaly tavasszal indult kivitelezése a terveknek megfelelően halad. Az építkezési munkákkal a STRABAG-Swietelsky konzorcium előreláthatólag novemberre végez. Ezt követheti az épületek körüli terület rendezése és a lézertechnológia telepítése.

A központ megvalósításának első fázisára 36,998 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.