2024. április 19., péntek

Kétezer-ötszáz nyárfa

Fásítás összefogással Topolya központjában és a városból kivezető úton – Szélvédő erdősávok kialakítása és erdőtelepítés is szerepel az idei tervek között

Párhuzamosan két irányban és két program keretében fásítottak az elmúlt napokban Topolyán. A városban 150, az ipari parkhoz vezető kerülő úton és az autópályához vezető úton 2500 facsemete került földbe. A nagyszabású faültetésekről Zsemberi Jánost, a topolyai önkormányzat gazdasági tanácsosát kérdeztük.

– A Telekrendezési Közvállalatban először felmérték a helyzetet, majd pedig tervet készítettek, hogy hová milyen fát kellene ültetni. Miután megtörtént az előkészület, az önkormányzat megvásárolta a fákat, majd a lukak előkészítése és az ültetés következett. A Sat-trakt cég fúrta ki a lukakat és a Mezőgazdasági Iskola diákjai ültették el a fákat. Tehát az önkormányzat, az iskola és egy magáncég összefogása során Topolyán mintegy 150 fa került a földbe, őszre pedig még ugyanennyit tervezünk elültetni, hiszen a felmérés szerint körülbelül 300 fa hiányzik a Kálváriától a Zentai útig, valamint a Tito marsall utcából, a kórháztól a körforgalomig. Ugyanolyan fák kerülnek a földbe, amilyenek egykor jelen voltak Topolya központjában, most elsősorban hársfákat ültettünk –  ismertette a városban történt falültetési akció részleteit Zsemberi János, majd arról is szólt, hogy ezzel párhuzamosan még egy nagyszabású fásítás történt a napokban a településről kivezető úton.

- Ezt a munkát is megelőzte a terület kimérése. A fásítás az autópályától a körforgalomig, illetve az új, az ipari parkon keresztül vezető kerülőút mentén történik. A Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalattól sikerült kieszközölni nem kevesebb, mint 2500 fát. Monostorszegen a Sat-trakt cég emberei szedték ki, gallyazták le a fákat, és a napokban az ültetés is megtörtént. A Komgrad Közvállalat segítségével fásításra alkalmassá kellett tenni a területet, és ezután a mezsgyére, illetve a kerülőútra a lukak kifúrása után – a DTD Vízgazdálkodási Vállalat bocsátotta rendelkezésünkre a fúrógépet –, a 2500 nyárfa a helyére került. Ezek 9-10 méteres fák, kellő odafigyeléssel tudtuk elültetni őket, de ily módon rövid időn belül sokkal szebbek lesznek az említett útszakaszok. A fák öntözését a Krivaja mezőgazdasági birtok vállalta magára. Mondhatni, hogy széleskörű társadalmi összefogás eredménye az akció, hiszen magánvállalat, közvállalat és az önkormányzat is támogatta a faültetést. A Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalat és a topolyai Usluga vállalat hosszú évekre visszatekintő, jó üzleti viszonyban vannak, ez is hozzájárult a fásítási akció elindításához, meg az is, hogy Takács Márta, az Erdőgazdaság igazgatónője topolyai származású, az ő jóakarata is kellett ahhoz, hogy Topolya ilyen nagy mennyiségű nyárfát kapjon.

Mint arról már beszámoltunk a topolyai önkormányzat gazdasági tanácsosa felvállalta a 2015-ös évre szóló mezőgazdasági program kidolgozásával megbízott bizottság elnöki szerepét is, és a képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadásra került az említett program. Míg az előző években elsősorban mezőgazdasági utak karbantartására és építésére fordították a pénzt, most szeretnének változtatni az előző évek gyakorlatán, így fásításra 6 millió dinárt terveznek költeni, valamint emellett közel 80 hektár olyan állami földterület erdősítésére, amit senki sem bérel, a tartománytól szeretnének eszközöket szerezni.