2024. április 25., csütörtök

A kishegyesi lovasokról

A közelmúltban tartotta éves közgyűlését az Endukas Lovasklub. Az ülésen nemcsak a klub tagjai vettek részt, hanem pártolóik, jövendőbeli tagjaik is, ugyanis nem titkolt szándékuk volt az új tagok toborozása, árulta el Brezovszki Miklós, a klub elnöke. A klub tagságnak nem feltétele, hogy a jelöltnek legyen lova, a legfontosabb szempont, hogy szeresse a lovat és a lovas sportokat, mondta az elnök. Az Endukason belül jelenleg két szakág működik, a távlovasok és az ügetősök, de mellettük vannak hobbi lovasok is. Az ügetősök tábora népesebb, ők 12-en vannak.

Arról már Cékus Árpád, a klub aktivistája beszélt, hogy mind az ügetősök, mind a távlovasok számára nagyon fontos lenne egy lóversenypálya.

– A régi lóversenypályát szeretnénk visszakapni, mert az minden szempontból megfelelne. Ez az rész sajnos a szeghegyi kataszteri községhez tartozik és magántulajdonba került. Jelenleg megpróbálunk kapcsolatba lépni a tulajdonossal, de emellett szükség lenne a községi vezetőség hathatós segítésére is – mondta el Cékus.

Arról már Brezovszki számolt be, hogy a régi lóversenypálya mocsaras részen fekszik és jelenleg sem használják mezőgazdasági célra. A klub szívesen rendezné a pályát, de hivatalos engedély nélkül nem mernek nekifogni. Az elnök arról is szólt, hogy ha sikerül megszerezniük a pályát, akkor gyakorlás mellett versenyek szervezésére is használnák. A kishegyesi lovasok szép eredményeket érnek el, és a pálya új lehetőségeket nyitna meg előttük – mondta, majd hozzáfűzte, hogy a versenyek szervezése a falu érdeke is lenne, hiszen az szélesebb tömegeket vonzana ide.

Az elnök végezetül arról is beszámolt, hogy a közgyűlés célja volt az eredmények összesítése is, és mindazok megjutalmazása, akik sikeres szereplésükkel öregbítették az Endukas jó hírét. A klub ügetősei közül a legtöbb első helyezést Szőke Regina érte el Mortálesz nevű lovával, a leggyorsabb időt Brezovszki Miklós Figrina B.O. lova futotta, és egyben ő hozta a legtöbb hasznot gazdájának. A bemutató jellegű versenyeken a legtöbb első helyet Szőke Géza érte el Dajina S.G. lovával, a legeredményesebb hajtó pedig Szőke Attila volt. A legeredményesebb fiatal ló Szvoreny László Merlin P.S. lova lett, a legeredményesebb veterán ló pedig Mir, Opavski Janko tulajdona. A legeredményesebb tréner Szőke Róbert volt. A távlovasok közül Cékus Noémi az országos összesített pontversenyben harmadik lett Curo nevű lovával, illetve a csantavéri galoppfutamban első lett My Raa nevű lovával. Cékus Árpád a II. Vajdasági Vágtán negyedik lett My Raaval, s a Nemzeti Vágtán is részt vett a Mir nevű lóval. A Kanizsai Vágtán első helyezett lett Troy nevű lovával, Troy pedig Ludason elnyerte a legszebb mén címet. A klub másik két távlovasa, Cékus Lenke és Opavski Janko sikeresen vettek részt különböző távlovagló versenyeken és felvonulásokon.