2024. április 23., kedd
LABDARÚGÁS

„A párharcokban és fejjátékban jó vagyok”

A zentai csatárlegenda, Kitli József fia, Kitl Miklós 17 évesen az U20-as vébére készül a magyar kerettel

Kitl Miklós egy, a délszláv háború elől Magyarországra menekülő család sarjaként látta meg a napvilágot 1997. június 1-jén, tehát még csak 17 éves, de a védekező középpályás posztján játszó futballista már kezdőjátékos a Kecskemét NB I.-es csapatában, remek teljesítményével felhívta magára Bernd Storck, a világbajnokságra készülő magyar U20-as válogatott nemrégiben kinevezett szövetségi edzőjének figyelmét is, így jelenleg épp a kerettel edz a telki edzőközpontban.

Habár már Magyarországon született, a családi szálak Vajdasághoz is kötik, hiszen nagyszülei még mindig Zentán élnek. Miklós apja, Kitli József egykor a Zenta csatárerőssége volt, rettegtek tőle a védők, láthatóan a fia sem ijedős a kapu előtt, 3 gólnál és 3 gólpassznál jár a szezonban. Elmondása szerint egy statisztika szerint ő a NB I. legjobbja a megnyert párharcok tekintetében, a fejjátékával is elégedett, a Kecskemét kiváló idényének kulcsát az edzője, Bekő Balázs által megteremtett csapategységben látja. Jelenleg kizárólag a Kecskemétre koncentrál, később viszont akár valamelyik topligában is kipróbálná magát, a magyar csapattól az ifjúsági vébén legalább a csoportból való továbbjutást elvárja.

• Hogyan és mikor kerültél Kecskemétre?

– A szüleim Zentán elő vajdasági magyarok voltak, majd a háború miatt költöztek át Magyarországra. Bátyám még Zentán született, de én már Szegeden és a kisöcsém is. Kiskunmajsán édesapám keze alatt kezdtem el futballozni, majd egy évnyi Budapest Honvéd-játék után kerültem Kecskemétre 2011 nyarán és azóta ott vagyok.

• Milyen út vezetett a kezdőcsapatig, minek köszönheted, hogy ilyen fiatalon alapember vagy egy élvonalbeli csapatnál?

– Tavaly tél óta edzhettem a felnőtt csapattal, majd nyáron aláírhattam első profi szerződésemet is. Próbáltam élni a kapott lehetőséggel, és úgy gondolom, sikerült is. A szezon közepétől számítottam úgymond „stabil” kezdőjátékosnak. Úgy érzem, eddig nem lehet panasz sem a csapat teljesítményére, sem az enyémre.

• Hogy érzed magad Kecskeméten?

– Remekül érzem magam, főként a csapategység miatt, ami Bekő Balázs mesternek is köszönhető. Ezért is teljesítünk jól csapatszinten.

• Hogyan értékelnéd a NB I.-ben nyújtott teljesítményed?

– Elfogadhatónak tartom eddigi teljesítményem, ugyan vannak kisebb hullámhegyek és -völgyek, de összességében elégedett vagyok magammal.

• Miket tartasz a legnagyobb erényeidnek?

– Megnyert párharcok terén egy statisztika szerint nem volt nálam jobb az ősszel. Úgy gondolom, a fejelő készségemmel sincs gond, de sokat dolgozok, hogy a hiányosságaimat eltüntessem.

• A teljesítményed nem maradt észrevétlen, meghívót kaptál az U20-as vébére készülő válogatottba. Mit mondott a szövetségi kapitány, amikor fölkeresett?

– Különösebb megkeresés nem volt, az internetről, illetve barátaimtól tudtam meg, hogy kerettag vagyok. Később jött a meghívó is, miszerint edzőtábor lesz Telkiben és nekem is jelenésem van.

• Jelenleg épp a válogatott edzőtáborában tartózkodsz. Milyen Telkiben, elégedett vagy-e a körülményekkel?

– Igen, épp most van az összetartás. A körülményekről csak pozitív kritikával tudok szolgálni, minden nagyon profi.

• A szövetségi edző milyen feladatokat bíz rád, tudható-e már, hogy tagja leszel-e az utazó keretnek?

– Még nem beszéltem a szövetségi edzővel erről, de nagyon pozitívan élném meg, ha fiatalabbként az utazó keret tagja lehetnék.

• Mit vársz a világbajnokságtól, szerinted milyen esélyekkel indul a magyar válogatott?

– A csoportból való továbbjutás alapvető elvárás lehet, bármennyire nehéz csoportba került is a csapat. Az egyenes kieséses szakaszban pedig már egy meccsen bárki megverhet bárkit.

• Ha már az idősebb generáció szakvezetőjének figyelmét is felkeltetted, valószínűleg nem maradtál észrevétlen a többi magyar klub, illetve külföldi együttesek előtt sem. Voltak már megkereséseid, lehet-e tudni valamit a jövődről?

– Komoly megkeresés még nem futott be, de nem szeretnék nagyon előre tervezni. Egyelőre a kecskeméti pályafutásomra koncentrálok.

• Mik a céljaid, melyik bajnokságban szeretnéd később kipróbálni magad?

– Nagyon szeretnék majd külföldön szerencsét próbálni, esetleg valamelyik topligában is el tudnám képzelni magam.

• Védekező középpályás létedre 3-3 gól és gólpassz is szerepel a statisztikáidban ebben az idényben. Édesapád nyomdokain szeretnél járni, akit Észak-Vajdaságban nagyon sokan ismernek és a védők ma is rosszakat álmodnak miatta? Nem szokták mondani az ismerősök, barátok, hogy játssz előrébb?

– Édesapám alapvetően csatár volt. Így nem lehet vele összehasonlítani. Mivel Bekő Balázs taktikája alapján ugyanannyi támadó mint védekező feladatom van, úgy érzem, jó poszton szerepelek.

• Édesapádat Kitli vezetéknéven ismerik, te viszont Kitl néven szerepelsz. Mi lett az i betűvel?

– Valószínűleg lekopott az évek alatt…