2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU

Holpert és Ružičić-Benedek is két számban indul az Eb-n

A hétvégi válogató után, amelyet az Ada Ciganliján rendeztek meg, Miroslav Rodić, az összes korosztály szövetségi kapitánya a sportigazgató Miroslav Aleksićtyel, valamint a versenyzőkkel és edzőikkel folytatott egyeztetések után kihirdette a válogatottak névsorát, akik majd május 1. és 3. között a račicei Európa-bajnokságon és a június 14. és 16. közötti bakui Európai Játékokon képviselik Szerbiát.

A hétvégi eredményekhez képest az egyes versenyszámokban történt némi változás. Ilyen például az, hogy K1-ben 200 méteren az Európa-bajnok Marko Dragosavljević indul majd, kajak kettesben 500 méteren pedig Simo Boltić és Vladimir Torubarov helyett Holpert Ervin és Dejan Terzić szerepel majd, Milica Starović és Ružičić-Benedek Dalma pedig K2 1000 méteren is rajthoz áll.

„Annak ellenére, hogy a válogatón csak harmadik lett, Marko Dragosavljevićnak alkalma lesz megvédenie Eb-aranyérmét Račicében, mivel az őt megelőző Marko Novaković és Nebojša Grujić úgy döntöttek, csak a kajak kettes 200 méterre szeretnének összepontosítani, ezen a távon ugyanis ők a jelenlegi világbajnokok. Ugyanez a helyzet a K2 500 m-en is, mivel Simo Boltić és Vladimir Torubarov úgy döntöttek, hogy a K2 és K4 1000 méteren indulnak majd, így a válogatón második helyezett Holpert Ervin és Dejan Terzić alkotta egység indul majd 500 méteren. A nőknél más a helyzet, hiszen Milica Starović és Ružičić-Benedek Dalma kiváló eredményt értek el 500 méteren, s az Európa-bajnokságon 1000 méteren is rajthoz állnak, hogy minél jobban összecsiszolódjanak, mivel nagyon kevés versenylehetőségük van. Ennek ellenére hiszem, hogy a hosszabb távon is jó eredményt érnek majd el” – nyilatkozta Miroslav Rodić szövetségi kapitány.

A szerbiai válogatott kerete, férfiak:

K1 200 m: Marko Dragosavljević

K2 200 m: Nebojša Grujić és Marko Novaković

K1 500 m: Dejan Pajić

K2 500 m: Holpert Ervin és Dejan Terzić

K1 1000 m: Dejan Pajić

K2 1000 m: Simo Boltić és Vladimir Torubarov

K4 1000 m: Simo Boltić, Vladimir Torubarov, Holpert Ervin, Dejan Terzić

K1 5000 m: Marko Tomićević

C1 1000 m: Strahinja Mladežić

Nők:

K1 200 m: Nikolina Moldovan

K2 200 m: Nikolina Moldovan és Olivera Moldovan

K1 500 m: Nikolina Moldovan

K2 500 m: Milica Starović és Ružičić-Benedek Dalma

K2 1000 m: Milica Starović és Ružičić-Benedek Dalma

Az Ada Ciganliján megrendezett versenyen, amely 5000 méteren egyben országos bajnokság is volt: a férfi kajakosok között Marko Tomićević szerezte meg az országos bajnoki címet, a nőknél pedig Nikolina Moldovan lett az országos bajnok. Tomićević Milenko Zorićot és Holpert Ervint, a tavaly az év sportolójának választott Nikolina Moldovan pedig Sandra Polovinát és Milana Trklját előzte meg. A zentai Tiszavirág versenyzői közül Fenyvesi Janka a serdülők között első, Barta Éva második lett, Fenyvesi Abigél pedig az ifik között a dobogó második fokára állhatott fel.