2024. április 25., csütörtök

Színház és film reggeltől éjszakáig

Kilenc színdarab és tizenöt film a középiskolások pénteki zentai vetélkedőjén

Az előző évekhez hasonlóan az idén is igencsak gazdagnak, változatosnak, de mindenekelőtt maratoni hosszúságúnak ígérkezik a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének a programja. A Thália és a mozgóképek szerelmesei ugyanis április 17-én, a zentai Művelődési Házban 9 színházi és 15 filmes produkciót tekinthetnek meg, közülük Baráth Attila színművész, Góli Kornélia dramaturg és Hernyák György színházi rendező választja majd ki a legjobbakat. Az előadásokat, illetve filmeket követő beszélgetés moderátora Husnyák Andrea szerkesztő-riporter lesz.

A délelőtt 9 órakor kezdődő megnyitó után elsőként a Kosztolányi Dezső Színházi Műhelye mutatkozik be az Intercutting című színdarabbal, amelyet a szereplők szövegei alapján Oláh Tamás írt és dramatizált. A szereplők: Antóci Dorottya, Búbos Dávid, Dienes Blanka, Gulyás Gabriella, Horváth Blanka, Kiss Izabella, Kőműves Noémi, Lányi Nicolette, Nyári Ákos, Papp Katalin, Verebes Andrea, Vízin Olivér. Ábrahám Máté a zenész, a darabot pedig Kálló Béla rendezte.

Fél 11-től az adai NewDreamTeam Hogyan legyél YouTube-sztár?, John története, és Selfie című filmjeit tekinthetik meg a fiatalok, 11.10-kor pedig az újvidéki tempera(MO)mentum csoport Ad De Bont Mirad című előadását mutatja be Maletaški Krisztina rendezésében. A szereplők: Dévai Tibor és Hajdú Sára.

12.40-től a zentai Mészáros Fanni Tudás; Király Olga, Szabó Margit, Csipak Noémi, Vrbaški Viktor Let's Go Green; Szakály László Nincs csúnya nő, csak kevés alkohol; Körmöci Norbert A festmény és Ez csak egy… című filmjeit vetítik. 13 órától a szabadkai Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grundja mutatkozik be W. Shakespeare Szentivánéji álom című előadásával. A szereplők: László Roland, Verebes Andrea, Ambrus Richárd, Dedovity Tomity Dina, Kadván Zsuzsanna, Budinčević Krisztián, Greguss Lilla, Lukács Ramóna, Pásztor Anett, Dimitrov Nikoletta, Nyári Ákos, Imamović Inesz, Sábity Anita, Grgity Nikoletta, Szabó Szandersz, Đurđović Miléna. A rendező: Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba. Őket 13.30-kor a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék Cinkék irodalmi csoportjának „Én menni külföld” című, Márai, József Attila, Domonkos István, F. Villon – Faludy György, Reményik, Kányádi Sándor és Bogdán József szövegeinek a felhasználásával készült darab bemutatása követi. A szereplők: Beszedics Adrienn, Dupák Fanni, Csipak Noémi, Kovács Bertina, Kovács Dorina, Marx Éva, Szabó Regina, a rendező: Tóth Lívia. 16.30-tól az Adai Színtársulat Ilyenek vagyunk mi című színdarabját tekinthetik meg Puskás Zoltán rendezésében. A szereplők: Csuvik Viktor, Mészáros Zita, Miklós Ágnes, Pozsgai Zsófia, Virág Péter. 17 órától az ezt követő filmblokkban a zentai Bolyai Filmműhely alkotásait: Orosz Kinga és Szakály László Legfontosabb, hogy összetartsunk, Berec Judit Álmodd le a csillagokat és Körmöci Norbert A küldetés című filmjét nézhetjük meg, 18 órától pedig a szabadkai Zsebtársulat Prométheusz Light c. darabja következik Lőrincz Tímea rendezésében. A szereplők: Búbos Dávid, Grgity Nikoletta, Nyári Ákos, Siflis Anna, Verebes Andrea. Őket az úgyszintén szabadkai Középiskolások Diákotthonának az Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra című előadása követi P. Bartusz Karolina rendezésében. A szereplők: Lajkó Flórián, Paróci Elvira, Szarka Áron. Este, háromnegyed nyolctól a szabadkai TkosztoLÁNY csapat Önbizalom?! Ébresztő! Generációs gyógyterápia 7 képben c. alkotását tekinthetik meg az érdeklődők Kučov Boris rendezésében. A szereplők: Dimitrov Nikoletta, Fejős Nelli, Fekete Mária, Gulyás Gabriella, Imamović Ines, Szabó Regina, Vajda Stella.

A programterv szerint 20.30-tól Sandra Stojanović, Sanja Vukanić, Bódi Viktor és Orosz Kinga, zentai diákok Médiával a média ellen, a magyarkanizsai Sleiher Denisz Okos világ, a tiszakálmánfalvi Kiss Gergely Tájház – múltidéző hagyaték, az újvidéki Bálizs Ágnes Zentai kisdeszkások című alkotásai zárják a filmek megmérettetését, 21 órakor pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak Variációk egy kapcsolatra című improvizációs gyakorlatokon alapuló előadása zárja a vetélkedőt. A színdarabot Dévai Zoltán és Nešić Máté rendezte, a szereplők pedig: Bakos Anna, Graca Beáta, Győri Szabrina, Kállai Ferenc, Kiss Izabella, Kocsis Egon, Kolić Enikő, Molnár Gábor Kati, Mucsi Krisztián, Pásztor Dániel, Pece Réka, Szeles László, Tóth Bálint és Török Szandra.

A feltüntetett időpontok tájékoztató jellegűek.