2024. április 24., szerda

Kisebbségek és folyók

Kövér László: Az energetika, a közlekedés és az infrastruktúra terén közös érdekeink vannak, amelyek esetében nem várhatjuk meg, amíg mindkét ország EU-tagállam lesz
Kövér László Aleksandar Vučić kormányfővel is tárgyalt a két ország közös terveiről és együttműködési lehetőségeiről (Fotók: Ótos András)

Kövér László Aleksandar Vučić kormányfővel is tárgyalt a két ország közös terveiről és együttműködési lehetőségeiről (Fotók: Ótos András)

A Duna-stratégia, az energiabiztonság és a közlekedés terén megvalósítás előtt álló együttműködés, valamint a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok megerősítése volt többek között a célja Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke Szerbiában tett látogatásának, amely során több alkalommal is hangsúlyozták a két ország kiváló együttműködését. Csütörtökön többek között Maja Gojkovićtyal, a szerbiai parlament elnökével találkozott Belgrádban, amikor a két nemzet, valamint a két parlament együttműködésének szorosabbá tételéről tárgyaltak.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Maja Gojković rámutatott, a történelmien jó együttműködést – ahol a két ország között nem létezik egy nyitott kérdés sem – oly módon szeretnék még szorosabbá tenni, hogy a két parlament szorosabb együttműködésről, így az EU-integrációval, a környezetvédelemmel, a mezőgazdasággal, a külkereskedelemmel és más területekkel foglalkozó parlamenti szakbizottságok konkrét tevékenységeiről is tárgyaltak, azzal a szándékkal, hogy Magyarország segítse Szerbia EU-csatlakozását.

Az Országgyűlés elnöke a Szerbiai Képviselőház vendégkönyvébe is írt

Az Országgyűlés elnöke a Szerbiai Képviselőház vendégkönyvébe is írt

– A Duna-stratégia az egyik legfontosabb stratégia, amely közös megvalósításának lehetőségeiről is beszéltünk. Ez az első olyan stratégia, amelyben olyan államok is részt vállaltak, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak. Így június 22-én és 23-án Szerbia ad otthont a nemzetközi Duna-konferenciának, amely napirendjén mindkét fél számára fontos témák szerepelnek majd – emelte ki Maja Gojković. Hozzátette: – Szerbiát és Magyarországot emberek és folyók kötik össze, vagyis a nemzeti kisebbségek és mindenek előtt a Duna. Számos olyan lehetőség van, amit közösen használhatunk ki – emelte ki.

Kövér László is a két ország közötti jó együttműködést emelte ki. Hozzátette, Szerbia és Magyarország, mint egy régió államai, érdekeik is több ponton találkoznak.

– Magyarország stratégiai kérdésnek tekinti a nyugat-balkáni országok európai integrációját. Ezen országok között számunkra Szerbia a legfontosabb. Szomszédos országról van szó, ahol több, mint negyedmillió magyar él. A magunk tapasztalatai alapján mondhatjuk, hogy Szerbia előtt még egy nagyon nehéz és talán hosszú időszak áll, amire az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. A magunk részéről szeretnénk hozzájárulni, hogy ez az út rövidebb és zökkenőmentesebb legyen – emelte ki Kövér László, majd azokra a közös kérdésekre tért rá, amelyekben a két ország egymásra van utalva: – Az egyik az energetika, a másik pedig a közlekedés, az infrastruktúra kérdése, ahol közös érdekeink vannak. Ezekben a kérdésekben nem várhatjuk meg, amíg mindkét ország EU-tagállam lesz. Személyesen is nagy örömömre szolgál, hogy a két kormány megtalálta az együttműködés lehetőségét – mondta. A Belgrád–Budapest gyorsvasút létrehozását, amely projektum megvalósíthatósági hatástanulmányai a napokban készültek el, illetve az energiaellátást biztosító, Törökországon át vezető földgázvezetéket emelte ki, mint a két legfontosabb projektumot a két ország számára.

A Tomislav Nikolićtyal folytatott megbeszélés

A Tomislav Nikolićtyal folytatott megbeszélés

Kövér László ezt követően látogatást tett Aleksandar Vučić kormányfőnél, ahol szintén a két ország közös terveiről és együttműködési lehetőségeiről tárgyaltak. Megállapították, hogy jelentős előrelépés történt a „múlt rendezésében” és a történelmi megbékélés terén.

Aleksandar Vučić a magyar nemzeti kisebbség jelentőségére mutatott rá Szerbiában. Kiemelte, csakúgy, mint a szerb kisebbség Magyarországon, hidat jelent a két ország között. A tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy jövőre közösen emlékeznek meg az 560 évvel ezelőtti „törökverésről”, amelynek élén Hunyadi János állt. Közös alapítványok létrehozásáról is szó esett, amelyeket olyan történelmi egyéniségekről neveznének el, akik mindkét ország történelmében fontos szerepet játszottak.

Kövér László Tomislav Nikolić államelnökhöz is ellátogatott, ahol szintén a két ország közötti jó kapcsolatok ápolásáról beszélgettek.

Az Országgyűlés elnöke a diplomáciai látogatása során Belgrádban a Kalemegdanon is körsétát tett, majd pedig szerbiai látogatását Székelykevén folytatta csütörtökön, pénteken pedig a tervek szerint Hertelendyfalvát és Muzslyát látogatja meg.