2024. április 25., csütörtök

Ültethetünk, de nem akármit, akárhová

Helyi közösségenként is változik, hogy milyen növények ültetését irányozza elő a város a tervdokumentációban – Az őshonos fajtákat részesítsük előnyben!

Ahol csak megfelelő helyet találsz, ültess oda egy fát! Ezzel a jelmondattal zajlott és zajlik kampány folyamatosan, azonban mégsem vehető szó szerint a javaslat, hiszen civilként, civil egyesületként, önkezdeményezésre nem ültethetünk csak úgy bárhová bármit. És valljuk be, ez érthető is.

Nemrég a Zöld Ökológiai Párt szabadkai szervezete közleményben adott hangot felháborodásának, miszerint a városi illetékesek nem teszik lehetővé, hogy fát ültessenek a Harcosok sorakozója lakótelep közelében.

Közleményükben azt írják, a Prozivka és a Bajnát helyi közösségek lakói számára nem ismeretlen a Városi Stadion melletti kanális állapota, ami alig kétszáz méterre található egy játszótértől, az onnan áradó bűz pedig évek óta megkeseríti a környéken lakók életét, a tavaszi és nyári időszakban pedig még kifejezettebb ez a probléma. 15 ezer polgár él e helyi közösségek területén, s minden szép napsütéses napon több száz gyermek játszik a kanális közvetlen közelében.

Mindannyian tudjuk, írják, hogy ökológiai és egészségügyi problémáról beszélünk. „Van parkunk, sétányunk, medencénk, de nyáron a szagok miatt képtelenség több időt a szabadban tölteni. A város néhány évvel ezelőtt a környezetvédelmi alapon keresztül 3,8 millió dinárt biztosított a kanális rendezésére, azonban ettől a beruházástól végül elálltak, a pénzt pedig másra költötték.”

A Zöld Ökológiai Párt prevenció címén 500 akácfát biztosított, ötven önkéntes munkás ültette volna el ezeket a fákat a Vitorog bútorüzlet melletti parcellán. A közleményben hangsúlyozzák, októberig kétméteres fák nőttek volna, amelyek megakadályozták volna a szagok terjedését, a város azonban nemet mondott erre, mert létezik egy, mint írják, szégyenteljes döntés, amely szerint a civileknek, egyesületeknek, pártoknak tilos fát ültetni közterületen.

A szabadkai mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság titkára, Žika Reh beszélt lapunknak arról, miért is fontos egy ilyen döntés, s milyen következményei lehetnének annak, ha nem lenne semmilyen szabályozás.

– Arról, hogy hová, milyen fajta fákat ültethetünk, tulajdonképpen akkor döntenek, amikor elkészülnek egy-egy városrész tervdokumentációi. Ez a terv tartalmazza tehát minden helyi közösségre vonatkozóan azt is, hogy hová telepíthetünk, s melyik fák közül választhatunk. Ez városrészenként változik, és a környezetvédelmi hatásokról szóló stratégiai terv az alapja ezeknek a döntéseknek. Meg kell értenünk, hogy az effajta telepítéseket, egy-egy fa ültetését is tervszerűen kell végezni, hiszen az a fa egy élő szervezet, amely tíz-tizenöt, sőt akár ötven év múlva is ott lesz, ahová elültettük. Gondolnunk kell arra is, hogy ezeket a növényeket ki fogja gondozni, metszeni, locsolni, kordában tartani. Ezért nagyon fontos, hogy őshonos, az itteni környezeti hatásokat jól viselő fákat, növényeket ültessünk, s emellett odafigyeljünk arra is, hogy ne ültessünk olyan növényt, amely később ellenőrizhetetlenül és nem korlátozhatóan szaporodik – magyarázta a szakember.

Reh hozzáfűzte, a most divatos egzotikus fajták nem viselik jól a szabadkai klíma következményeit, s tudnunk kell, hogy ugyan senki sem fog minket megbüntetni azért, ha a házunk elé ültetünk valamilyen növényt, viszont amennyiben valamilyen oknál fogva a későbbiekben kárt tesz valakiben, vagy valakinek a tulajdonában, akkor annak következményei lehetnek.

– Azért is kell ezt tervszerűen, városi szinten koordinálni, hiszen Szabadka Város Építési Igazgatósága rendelkezik minden olyan adattal, ami egy telepítésnél, növény ültetésénél is fontos lehet. Mint például, hogy a föld alatt hol és milyen vezetékek haladnak – magyarázta Reh.

A szakember javaslata szerint figyelembe kell venni, hogy milyen növények viselik jól a szabadkai körülményeket, a szeles időjárást, és olyan fákat ültetni, amelyek az évszázadok folyamán bebizonyították, hogy jól érzik magukat ezen a vidéken. Ezekkel a fákkal a későbbiekben is törődni kell, s nem mindegy, hogy milyen környezetet hagyunk az unokáinknak.

A javaslat tehát az, amennyiben szépíteni és egyben óvni szeretnénk a környezetünket, esetleg csemetéket szeretnénk adományozni, egyeztessünk előtte az illetékesekkel, kérjük ki a véleményüket, kérjünk betekintést a tervdokumentációba, s minden bizonnyal engedélyt kapunk majd a növények elültetésére is.