2024. április 25., csütörtök

Új állam Szerbia és Horvátország között

Szerbia és Horvátország közötti senki földjén új, független államot alapított egy cseh állampolgár – adta hírül a Beta hírügynökség.

A Liberland elnevezésű állam mindössze hét négyzetkilométeren fekszik. Az állam alapítója és elnöke, Vít Jedlička szerint a nemzetközi jogokat figyelembe véve törvényesen alapított államot azon a területen, melyet az országhatárok meghúzásakor sem Szerbia sem Horvátország nem követelt magáénak.

Liberland a szerbiai Monostorszeg és a horvátországi  Vörösmart között található.

Az állam mottója: élj és hagyj élni másokat. Az új állam alapítójának célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket – mondta Jedlička, aki szerint az ország létrejöttét már bejelentették Szerbiának, Horvátországnak és az ENSZ-nek.

A cseh aktivista szerint bárki igényelhet liberlandi állampolgárságot, ha nincs kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges ideológiához köthető múltja, illetve büntetlen előéletű. A liberlandi polgárokkal szemben pedig követelmény, hogy tiszteljék embertársaikat és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási meggyőződésre való tekintet nélkül, illetve tartsák tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét is.

Ide kattintva kérhet állampolgárságot.