2024. április 19., péntek

Nem kielégítő az emberi jogok állapota

Saša Janković köztársasági ombudsman szerint tavaly történt némi fejlődés, de kevés

A szerbiai végrehajtó hatalom méltatlankodik a sajtó kritikái miatt, a másként vélekedők pedig attól rettegnek, hogy kényelmetlen helyzetbe fognak kerülni, hangsúlyozta szerdán Saša Janković köztársasági ombudsman, miközben bemutatta éves jelentését a Szerbiai Képviselőház emberi, kisebbségi és nemi egyenjogúsági bizottságának. A jogvédő szerint az államnak nem az a szerepe, hogy csupán egy oldalon álljon, hanem, hogy a szólásszabadság mellett foglaljon állást.

– Szerbiában a végrehajtó hatalom részéről olyan üzenetet közvetítenek, hogy a kritikus gondolatokat valló személyek külföldről megfizetett zsoldosok, és nem szeretik az országukat. Emiatt a sajtóban és az újságírókban olyan félelmet ébreszt, hogy kellemetlen helyzetbe kerülhetnek – mondta Janković.

Az ombudsman a polgárok panaszairól beszélve kiemelte, hogy azok a legtöbb esetben – 40 százalékban – a rossz közigazgatásra vonatkoznak, de gyakran panaszkodnak jogszabályokra is. Janković példaként a nyugdíjak kifizetésének ideiglenes átszerkesztéséről szóló törvényt említette, amellyel az állam a gyakorlatban csökkentette a nyugdíjakat. Szavai szerint a polgárok azt nehezményezik, hogy nem kaptak határozatot arról, hogy a törvény szerint hogyan változik a nyugdíjuk összege.

– Ez a jogbiztonság csökkenésének esete – mondta a jogvédő, majd hozzátette, hogy olyan esetek is történtek, amikor a szülési szabadságon lévő kismamák három hónapig nem kaptak fizetési térítést, azonban a rá vonatkozó adót meg kellett fizetniük.

Beszámolója szerint a gyermekek jogai tavaly sokkal átláthatóbbak és felismerhetőbbek voltak. Ezzel szemben a gyermekek jogainak érvényesítésekor igen nagy gondot okozott a tanárok sztrájkja és a sztrájk miatti rövidített órák megtartása.

– Gyermekeinknek sérült az oktatáshoz való joguk és ezt orvosolni kell – hangsúlyozta Janković.

A nemi egyenjogúságról beszélve az ombudsman kijelentette, hogy napról napra erősebb. Pozitív példaként említette a tavalyi büszkeségnapi felvonulást, a legsúlyosabb jogsérelem pedig a Szerbiai Hadseregben szolgáló transznemű Helena őrnagy elbocsájtása volt. Az ombudsman végezetül arra emlékeztette a bizottság tagjait, hogy két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy az állam rövidítse le a különleges szükségletű gyermekek szüleinek munkaidejét, valamint azok a szülők, akik gyermekeik szükségletei miatt nem találnak munkát, külön segélyt kapjanak. Az ombudsman szavai szerint az szerb kormány meghallgatta javaslatait és elutasította őket, azzal a megjegyzéssel, hogy túlontúl ambiciózusak, azonban azóta sem kínáltak fel helyettük alternatívákat.

A köztársasági ombudsman kedden este a Szerbiai Képviselőház igazságügyi, államigazgatási és helyi önkormányzati bizottságának ülésén mutatta be éves jelentését, amelyen kijelentette, hogy „az igazságügy még nem állt lábra”, az „államigazgatás nem rendelkezik a jó igazgatási tulajdonságokkal”, az emberi jogok pedig nem voltak kielégítő állapotban Szerbiában. Janković ugyanakkor elutasította Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt (SNS) bizottsági képviselőjének állítását, miszerint „politikai pamflet” lenne a jelentés.

Az ombudsman rámutatott a Világbank értékelésére, amely szerint a szerbiai polgárok szinte kétszer kevesebbszer fordulnak a bíróságokhoz, mint Európa polgárai, ugyanakkor az ügyészeknek, bíráknak és ügyvédeknek nincs elegendő értesülésük az új előírásokról, amelyeket gyorsan hoznak meg, mindez pedig nehezebbé teszi a szerbiai eljárásokat.

Janković szerint a magas bírósági díjak miatt kevesen fordulnak bíróságokhoz, a törvényeket pedig gyakran nem hangolják össze egymással.

Az ombudsman üdvözölte a bírósági végrehajtók és közjegyzők intézményének bevezetését, amelyeket véleménye szerint gond nélkül bevezethettek volna, ha időben elkezdenek foglalkozni a gondokat kiváltó okokkal. A fogdákban és börtönökben uralkodó helyzetről szólva Janković kijelentette, hogy nem került sor jelentős javulásra, továbbra is gond van az elhelyezéssel és az egészségvédelemmel.

A jogvédő megjegyzése szerint nem történet meg a közigazgatás átszervezése és politikamentesítése, holott a Világbank értékelése szerint ez az elsődleges akadálya Szerbia fejlődésének.

A jelentés bemutatása után Vladimir Đukanović a köztársasági ombudsmani tisztségről való lemondásra szólította fel Jankovićot és azt ajánlotta, hogy inkább vegyen részt a választásokon és foglalkozzon politikával. A jogvédő az SZHP képviselőjének kritikájára azt válaszolta, hogy jelentése nem tartalmaz olyan politikai értékeléseket, hogy melyik párt mi tett, vagy nem tett, ez a kormány ezt tett, a korábbi pedig amazt, ugyanis ez csupán a 2014-es évről szóló jelentés.