2024. április 18., csütörtök
VAJDASÁGI IDEGENFORGALOM

Egyharmadával több turista

Tavaly Vajdaság a turizmusból 200 670 000 dollár jövedelemre tett szert, amely majdnem 30 százalékkal több, mint 2013-ban, amikor 141 millió dollár folyt be a turistáktól – olvasható a tartományi gazdasági titkárság közleményében.

Az idegenforgalomból származó bevétel a külföldi és a hazai turisták számával együtt évről évre növekszik. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly mintegy 370 ezer turista látogatott el Vajdaságba, 7 százalékkal több mint 2013-ban. A külföldi látogatók száma 11, a hazai turistáké pedig 4 százalékkal emelkedett, ők együttesen 900 ezer éjszakát töltöttek Vajdaságban. Az éjszakák számát tekintve a hazai turisták töb mint félmillióval megelőzik a külföldieket, akik 2 százalékkal több éjszakát töltöttek a tartományban, mint egy egy évvel korábban.

A Vajdasági Turistaszervezet szerint a különféle vásári és gazdasági rendezvényeknek és fesztiváloknak köszönhetően Újvidékre és Szabadkára látogattak a legtöbben. A régió országai közül Horvátországból érkeztek a legtöbben (10 százalék), következik a sorban Szlovénia (8 százalék), Bosznia-Hercegovina (8 százalék), Magyarország (6 százalék), Németország (6 százalék), Lengyelország (5 százalék), majd Oroszország, Olaszország, Bulgária és Románia. Az elemzések rávilágítanak arra, hogy nőtt az igény a turistatérképek elkészítésére, ezért a tervek szerint az idén kidolgozásra kerül a Fruška gora térképe, ezenkívül a vadászati és horgászati helyek, valamint a fürdőhelyek, kempingek és bicikliutak feltérképezése. A kisebb településekre a hagyományos gasztronmómiai szolgáltatásokat nyújtó szállások, a Palicsi-tó, a Fruška gora, a gyógyfürdők, a wellnessközpontok, valamint a különböző borkultúrák vonzzák a turistákat. A tartományi gazdasági titkárság a múlt évben 130 millió dinárral segítette a Vajdaság idegenforgalmának fejlődését, és az idén is ugyanekkora összeget irányozott elő erre a célra – jelentette ki Miroslav Vasin tartományi titkár.