2024. április 25., csütörtök

Nőtt a devizatartalék

A Szerb Nemzeti Bank devizatartaléka március folyamán 202 millió euróval gyarapodott, és a hónap végére 10 milliárd 515 millió euróra duzzadt – közölte tegnap a központi bank sajtószolgálata. A közlemény értelmében ez az összeg elegendő az országban forgalomban levő pénztömeg 319 százalékos lefedettségére, és az állam héthavi külföldi árucsere-forgalmának fedezetére.

Márciusban a legtöbb pénz, mintegy 124,7 millió euró, a hazai piacon forgalomba bocsátott, euróban kifejezett államkötvények eladásából származott, valamint 120 millió euró, amelyet az SZNB a nemzetközi devizapiacon vásárolt fel, hogy fékezze a dinár árfolyamának hirtelenszerű ingadozását. Különbőző állami hitelek és donációk révén viszont 22,1 millió euró folyt be a központi bank számlájára.

A kiadások oldalán 165,1 millió eurót fizetett az SZNB a külföldi hitelezők iránti tartozások törlesztésére, valamint 102,4 millió eurót a befutott államkötvények beváltására.

A Nemzetközi Valutaalap iránt is törleszti az SZNB a korábbi tartozásokat, a 2009-ben megkötött Stand-by készenléti megállapodás kereteiből felhasznált összegek visszafizetésére márciusban 22,3 millió eurót folyósítottak.

A Szerb Nemzeti Bank közleménye szerint a múlt hónapban a dinár euróhoz viszonyított árfolyama névlegesen 0,1 százalékot erősödött.