2024. március 28., csütörtök

Megjelent a nyilvánosság előtt az észak-koreai first lady

Megjelent a nyilvánosság előtt az észak-koreai first lady: a szereplést általában kerülő Li Szol Dzsu részt vett a kommunista rendszer megalapítója, Kim Ir Szen születésnapját ünneplő egyik rendezvényen – jelentette kedden a hivatalos észak-koreai média. A KNCA hírügynökség szerint a mosolygó Li Szol Dzsu hitvese, Kim Dzsong Un, Észak-Korea első számú vezetője oldalán volt látható a Kim Ir Szenről elnevezett stadionban tartott labdarúgó mérkőzésen hétfőn.

A stadion lelátóján, a Koreai Munkapárt magas rangú vezetői körében helyet foglaló házaspárról készült felvételt a hivatalos média tette közzé.

Li Szol Dzsu, akinek a létezését 2011 júliusáig titokban tartották, az Unhaszu nevű észak-koreai együttes énekese volt. Először 2014 decemberében jelent meg a nyilvánosság előtt a Kim Dzsong Il halálának harmadik évfordulóján rendezett megemlékezéseken, amikor - eddig fel nem tárt okokból - kilépett az ismeretlenség homályából.

Észak-Korea szerdán ünnepli Kim Ir Szen, a japán megszállás elleni ellenállás hőse és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság alapítója születésének 103. évfordulóját. A jelenlegi észak-koreai vezető nagyapja halála évéig, 1948-tól 1994-ig irányította az országot. Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il 2011 decemberében történt halála után került hatalomba.

Vasárnap több mint 800 sportoló vett részt az évforduló tiszteletére rendezett phenjani nemzetközi maratonon, hatszázan közülük külföldről – egyebek mellett Malajziából, Szingapúrból, Svédországból, Finnországból, Nagy-Britanniából és Olaszországból – érkeztek a KNCA jelentése szerint.