2024. március 28., csütörtök

Nőtt a sörgyártás tavaly Csehországban

Tavaly 19,65 millió hektoliter sört főztek a csehországi sörgyárak, 2,3 százalékkal többet, mint 2013-ban - közölte a cseh sörgyártók szövetsége keddi prágai sajtótájékoztatóján.

Míg a hazai sörfogyasztás lényegében az előző év szintjén maradt, addig a cseh sör kivitele nyolc százalékkal emelkedett - hangzott el.

Csehországban tavaly 16,29 millió hektoliter sört fogyasztottak el, ami éves szinten 0,2 százalékos csökkenés. Az átlagos sörfogyasztás nem változott: 144 liter volt tavaly is.

Ugyanakkor külföldön nőtt a cseh sör iránti érdeklődés. Míg 2013-ban 3,39 millió hektoliter cseh sör fogyott el a világban, addig tavaly már 3,65 millió hektoliter.

A sörbehozatal ugyanakkor éves szinten 42 százalékkal esett vissza tavaly Csehországban és 291 ezer hektolitert tett ki. Elsősorban a lengyelországi, magyarországi és a szlovákiai behozatal csökkent.

- A cseh sörpiac tavaly kissé fellélegzett. Míg a hazai fogyasztás lényegében 2010-től többé-kevésbé stagnál, addig a kivitel emelkedik - jelentette ki Frantisek Sámal, a szövetség elnöke. Rámutatott: az utóbbi időben gyorsan változnak a sörfogyasztók szokásai is: jobban fogynak az erősebb sörök és a speciális sörök.

Erősödött az utóbbi éved trendje, hogy egyre több minisörgyár alakul. Idén márciusban már mintegy 280 minisörgyár működött Csehországban. Bár termelésük emelkedik, a sörfogyasztásnak csak egy százalékát adják.
Csehországban 45 nagy sörgyár működik.