2024. április 24., szerda

Muzslyai lakodalom – tizedszer

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szombaton tizedik alkalommal szervezte meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényét és a Vőfélyek és a koszorúslányok találkozóját, amely hagyományos lakodalmi mulatsággal zárult.

Őrizni kell a nemrég még élő hagyományt   (Fotó: Kecskés István)

Őrizni kell a nemrég még élő hagyományt (Fotó: Kecskés István)

Lakodalmi disznópaprikás-főző versennyel kezdődött a rendezvény, amelyen az erzsébetlaki Pozsár János főztje volt a legízletesebb, a második helyezett a muzslyai Sziveri Mihály volt, a harmadik helyre pedig a bégaszentgyörgyi Goran Reljić került. Miközben a bográcsokban főtt a finomság, addig a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nyári színpadán a lakodalmas zenekarok kínáltak mulatozási lehetőséget.

Zónai Edvárd, a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének elnöke elmondta, tekintettel arra, hogy egyre kevesebb hagyományos lakodalom van a vidéken, meg kell őrizni a nemrég még élő hagyományt.
A nyolcezer lakosú Muzslya és harminckétezres lélekszámú magyarországi Gyöngyös nem testvértelepülések, de egy közös kárpátaljai látogatás óta rendszeresen találkoznak a küldöttségeik. A gyöngyösiek immár negyedik alkalommal voltak vendégei a muzslyai rendezvénynek. Farkas János, az Országos Ruszin Önkormányzat képviselője elmondta, szeptember elején várják a muzslyaiak viszontlátogatását a gyöngyösi Ruszin Kulturális Napra.
Duga István a Jó barátok zenekar prímása 13 éves korában kezdett muzsikálni, az első lakodalmi fellépése pedig 17 éves korában volt. Mint emlékszik, akkoriban Muzslyán nagyon sok jó zenész volt, egy-egy zenekar pedig öt-hat tagot számlált.

– Szebbek is voltak azok a lakodalmak, amikor nem elektronikus hangszerekkel szórakoztatták a vendégeket. Muzslyán egykor 13 zenekart tartottak számon, mára kettő-három maradt. A lakodalmak pedig – eperpálinka mellett is – hangulatosabbak voltak, és tovább tartottak, mint mostanában – tette hozzá Duga István.
A vőfély egykor fizetett szakma volt. A lakodalom ceremóniamestere színes beköszöntőivel jókedvet varázsolt, ha kellett, betyárkodott is. Juhász Valentin elmondása szerint – aki ötéves korában volt először vőfély – Muzslyán ma tíz aktív vőfély van, de mindig jönnek újak.
Bicók Tímea a nagybecskereki Egészségügyi Középiskola másodikos tanulója, aki a szombati rendezvényen először mutatkozott be koszorúslányként.
Falvainkban egyre kevesebb a hagyományos lakodalom. Muzslyán, a legnagyobb közép-bánáti magyar többségű településen tavaly talán öt-hat „igazi” lakodalom volt. A közelmúltban még élő szokások megőrzését célzó rendezvényekre tehát szükség van.