2024. április 24., szerda

Színvonalas, izgalmas, színes verseny

Kiosztották a XXIV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny díjait

Szabadkán, a városháza patinás dísztermében vasárnap délelőtt a díjkiosztással zárult a XXIV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, amelyen az anyaországból, Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Vajdaságból mintegy 250 középiskolás vett részt. A megmérettetés egyik évben az anyaországban, másik évben valamely határon túli régióban zajlik. Vajdaság harmadik, Szabadka pedig második alkalommal adott otthont e rangos megmérettetésnek. A szervező a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium volt. Pénteken tartották meg a versenyt, szombaton vajdasági kiránduláson vettek részt a részvevők, de műveltségi vetélkedő, színházlátogatás is szerepelt a gazdag, színes programban.

A vasárnapi megnyitót Csizmadia Anna népdalénekesnő fellépése tette még ünnepélyesebbé. Kormányos Róbert, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója köszönetet mondott kollégáinak és azoknak a volt és jelenlegi diákjaiknak, akik Csikós Pajor Gizella tanárnő vezetésével vettek részt a nagyszabású verseny megszervezésében, lebonyolításában. Dr. Urbán Jánosné nyugalmazott matematika-tanárnő azt idézte fel, hogyan született meg e Kárpát-medencei megmérettetés ötlete. Dr. Péich Hajnalkának, a versenybizottság elnökének értékelése után került sor a dicsérő oklevelek és a díjak kiosztására.

A vajdasági középiskolások közül a legeredményesebb versenyző Szilágyi Krisztina (Újvidék, J. J. Zmaj Gimnázium) lett, aki harmadik helyezést ért el. A vajdaságiak közül 8-an részesültek dicséretben: Illés Tamás, Szögi Evelin, Fenyvesei Abigél, Téglás Ervin (Zenta, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium), Kovacsics Flórián, Kovacsics Viola (Újvidék, Svetozar Markovic Gimnázium), Szilágyi Éva (Újvidék, J. J. Zmaj Gimnázium), Kanalas Dávid (Belgrád, Matematikai Gimnázium).

A tervek szerint jövőre Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt.