2024. április 25., csütörtök

Júniusig megújul a gyermekmedence

Az adai strandfürdőben cserélik a betonlapokat az olimpiai medence körül – Szeptembertől várható a lelátó felújítása
Felújítási munkálatok az olimpiai medencénél

Felújítási munkálatok az olimpiai medencénél

Adán az Adica üdültetési közvállalat által működtetett strandfürdőben az idén három jelentős beruházást bonyolítanak le a helyi önkormányzat és a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság támogatásából, valamint saját forrásból. Juhász Tibor igazgató elmondta, hogy június elsejéig teljes egészében lecserélik a régi betonlapokat az olimpiai medence körül, valamint megújítják a gyermekmedencét, amelyet poliészter védőréteggel vonnak be, illetve szeptembertől megkezdik a lelátó felújítását, amivel legkésőbb 2016 júniusáig végeznek. Az olimpiai medence két végén és keleti oldalán a napokban kezdődött meg a régi betonlapok cseréje, ami a tervek szerint május közepéig befejeződik.

– 2014 tavaszán elvégeztük az első fázist, azaz kicseréltük a betonlapokat a lelátó és az olimpiai medence között. Ez szépen sikerült, és jól fogadták a vendégek, mert olyan csúszásmentes lapok kerültek az új betonfelületre, amivel elégedettek voltak – magyarázta Juhász Tibor. – A közvállalat és az önkormányzat 2015-ös terveibe belefoglalta a második és a harmadik fázis lebonyolítását, vagyis az összes régi betonlap cseréjét az olimpiai medence körül. Csak abban nem voltunk biztosak, hogy ez megvalósítható-e pénzügyileg. Az Adica közvállalat már rendelkezett a tervdokumentációval és az engedélyekkel. Jó hír, hogy az önkormányzat sikeresen pályázott a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnál, amelytől 2 millió dináros támogatást kapott a munkálatokra. A beruházás összértéke 3,2 millió dinár. Ebből 2 millió dinárt biztosít a tartományi titkárság, a fennmaradt 1,2 millió dinárt nagyobb részben az önkormányzat, kisebb részben az Adica közvállalat állja. Június elsejére az összes betonlap ki lesz cseréve az olimpiai medence körül, és ugyanolyan burkolat kerül a betonlapokra, mint a felújított részen. A második beruházás a gyermekmedence felújítása lesz. Ez számomra is érzékeny probléma, mert a szívem vágya, hogy ezt a medencét felújítsuk a gyerekek sérülésmentes fürdőzése érdekében, mert az elmúlt évben több alkalommal is előfordult, hogy lehorzsolták a lábukat a betonmedencében, amely felett már eljárt az idő. A napokban kiírjuk a közbeszerzési pályázatot. A munkálatok során teljesen eltávolítjuk a régi festékrétegeket, letisztítjuk az omladozó betonrétegeket, valamint pótoljuk a lebomlott betonmorzsákat, illetve teljesen új, savmentes poliészterburkolattal borítjuk be a medencét. A terveink szerint június elsejére elkészül a megújult gyermekmedence. A poliészterburkolat olyan lesz, minta a spirális és kamikaze csúszda anyaga, amely szintén savmentes, erősített poliészterből van kidolgozva. A betonmedencére ugyanígy lesz ráöntve a folyékony poliészter, ami a száradás után műanyag felületet képez a medence falán. Remélhetőleg ez olyan esztétikai látványt fog nyújtani, mintha vadonatúj medencét építettünk volna ugyanazon a helyen. Ami a praktikumot illeti, 10–15 éves garanciát adnak ezekre az anyagokra, emellett teljes mértékben elkerüljük a balesetveszélyt. A beruházás felbecsült értéke körülbelül 2,5 millió dinár. Ez az újítás szintén a helyi önkormányzat és az Adica közös beruházása.

A napokban elkészül a lelátó felújítási terve is, amit az engedélyek beszerzése követ. A terv szerint szeptemberben fognánk hozzá a lelátó rendbetételéhez, amely hosszabb időt vesz igénybe. Az időjárás alakulásától függően elképzelhető, hogy a munkálatok jövő tavaszig elhúzódnak. Ezt a munkát 2016 júniusáig szeretnénk elvégezni – közölte a közvállalat igazgatója. Hozzátette, hogy április elsejétől kiválthatók az idényjegyek az Adica irodájában, az adai községházán. A hétfői ingyenes idényjegyek kiváltásához a gyerekeknek tizennégy éves korig betegkönyvet, a nyugdíjasoknak nyugdíjascsekket vagy végzést kell felmutatniuk.