2024. április 19., péntek

Újjáéledt a színtársulat Bácsfeketehegyen

Hosszú szünet után ismét színpadon a Soma Színtársulat

Két év kihagyás után ismét aktív a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat, csütörtökön este bemutatták a Dekameron alapján készült Hőség című színdarabot. A pikáns részletektől sem mentes vígjáték premierjére megtelt a bácsfeketehegyi színházterem. Bátran állítható, hogy a hazai közönség körében sikere volt a darabnak, több alkalommal is nyílt színi tapsot kapott.

A színtársulat nagyon rövid idő, mindössze másfél hónap alatt készítette el a színdarabot, számolt be lapunknak Hajvert Ákos rendező.

– A Feketics Művelődési Egyesület ülésén felvetettük a kérdést, hogy miért van ismét Bácskertesen a színjátszó találkozó, és nem Bácsfeketehegyen. Pál Károly, az egyesület elnöke azt válaszolta, hogy ennek egy oka van: az egyesületnek nincs felnőtt színjátszó csoportja. Ekkor tettem egy felelőtlen kijelentést, hogy ha ezen múlik, akkor készítünk egy félórás darabot. Az azóta eltelt másfél hónap alatt a fél órából egy egyórás és kilencszereplős darab lett. Úgy gondolom, hogy nagyon nagyot dolgoztunk ezekkel az emberekkel, heti négy alkalommal próbáltunk. Szerintem volt értelme, de a legnagyobb siker talán az, hogy újjáéledt a színtársulat – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy választásuk egy felvidéki szerző Boccaccio műve alapján íródott vígjátékára esett.

– 2007 a reneszánsz éve volt, és a Budapesti Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus kiadott egy könyvecskét tizenvalahány reneszánsz drámával. A felnőttdrámák között találtam ezt, egy felvidéki szerző, Kozsár Zsuzsanna írta meg a Dekameron alapján. Azért tűnt izgalmasnak, mert nemcsak színházat játszik, hanem színházat a színházban – árulta el Hajvert.

A színdarabban fellépő amatőr színészek: Szabó László, Tóth H. Vera, Dávid Donna, Kovács József, Bogárdi Zsolt, Szukola Béla, Kormos Irén, Fehér Etelka. A mesélő Ćetković Karolina, a fény- és hangtechnika-felelős Simonyi Tamás. Végezetül a rendezőtől azt is megtudtuk, legközelebb Bácskertesen fogják bemutatni a darabot.