2024. április 25., csütörtök

Vajdaságiak is megmérettetnek a budapesti Operettszínházban

Jelentős sikert értek el a vajdaságiak az Idősek II. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedőjének középdöntőjében, amelyet kedden és szerdán rendeztek meg Pécsett, a gyönyörű Zsolnay Negyedben. A döntőben, amelyet április 30-án tartanak majd a budapesti Operettszínházban, a palicsi Szederinda népdalkör, a szabadkai SU-együttes, valamint a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímzőszakköre képviseli Vajdaságot.

A Szederinda bejutott a döntőbe (fotó: Paraczky László)

A Szederinda bejutott a döntőbe (fotó: Paraczky László)

Pécsett a középdöntőnek mintegy 1000-en mérettettek meg. A két nap alatt 109 egyéni és csoportos produkciót láthatott a zsűri és a közönség, valamint 26 egyén, illetve csoport állította ki képzőművészeti, iparművészeti munkáit. A középdöntőben most megmérettetettek a még az ősz folyamán lezajlott területi elődöntők zsűrijeinek a döntései alapján jutottak el Pécsre. Azt, hogy mekkora az érdeklődés a 60 éven felüliek e megmérettetése iránt, mi sem bizonyítja jobban, hogy ezeken a megyei, regionális elődöntőkön összesen 10 500-an versenyeztek (Például Vajdaságban októberben 200-an mérettettek meg a válogatón.) Tehát, dicsőség volt bejutni a középdöntőbe is, ezért büszkék lehetünk azokra a vajdaságiakra is, akik most nem jutottak tovább Budapestre, de derekasan helyt álltak Pécsett: a szenttamási Harangozó Erzsébet versmondóra, a csókai Apró János énekszólistára, a muzslyai Lele József citerásra, a szabadkai László Teréz, aki festménnyel és Hevér Miklósra, aki fotóval szerepelt a középdöntőben.

Pécsett hallhattunk népdalokat, verseket, prózarészleteket, de megzenésített verseket, könnyűzenei dallamokat is, de színpadi jelenet, kabarétréfa, néptánc-produkció és sok egyéb is szerepelt a versenyen. A közönség pedig tapsolt, volt, amikor csak udvariasan, máskor viszont hosszan, lelkesen, gyakori volt a tetszést kifejező füttyögés, a ,,bravózás” is. Az emeleti kiállítóterembe pedig sokan megcsodálták a népi hímzéseket, iparművészeti munkákat, festményeket, szobrokat, fotókat.

A zsűri tagjai Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekesnő, Pilári Gábor bábművész, Tandi Tibor néptáncművész és néptáncoktató és Csajágh Szabolcs operaénekes voltak. Cseppet sem volt könnyű dolguk, hogy eldöntsék, kiket juttatnak tovább a budapesti döntőbe, amelyen előadóművészeti kategóriában ,,már csak” 25 produkció és alkotóművészeti kategóriában 6 képzőművész, iparművész, illetve csoport mérettetik meg április 30-án. Miután megszületett az eredmény, a szerda késő délutáni díjátadó gálán a zsűritagok léptek fel: Kudlik Júlia és Szvorák Katalin Szeretettel – dalok és gondolatok című, a lélek mélyrétegeit megérintő közös műsorával, Szajágh Szabolcs pedig opera- és operettrészletekkel aratott óriási sikert. Ez jutalom, köszönet volt a versenyzőknek, felkészítőknek a sok-sok befektetett munkáért, azért, hogy kiálltak, vállalva a megmérettetést, azért, hogy táplálják a reményt, az igényt kortársaikban és a fiatalabb generációkban.

A részvevők között voltak olyan 60 évesek is, akik a munkahelyükön kértek szabadnapot, hogy eljuthassanak a pécsi versenyre, nagy számban léptek fel 70, 80 évesek, sőt a mizserfai Simon Jánosné Györgyi néni 92 évesen lépett színpadra, s a produkció szereplői közül egyedül ő piros szoknyában.

Voltak, akik fellépésük után sem vetették le a népviseletet, így például a parádi hagyományőrző egyesület tagjai fellépésük után gyönyörű palóc népviseletben kávéztak a színházterem előcsarnokában. Mint csoportvezetőjük, Horváth Béla annak a véleményének adott hangot, persze, unatkozva, tétlenkedve is el lehet tölteni a szabadidőt, de ők inkább péntekenként rendszeresen összegyűlnek próbálni. Fontosnak tartják megmutatni, hogy idősebb korban is lehet aktívan élni, lényegesnek tartják a hagyományok megőrzését és bemutatását a fiatalabb generációknak.

A nagyszabású rendezvény megálmodója, fő szervezője a bajmoki származású Kocsis József, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének (SZIME) elnöke.

– Azért hoztuk létre ezt a vetélkedőt, hogy megtöltsük tartalommal a szépkorúak mindennapjait. Egyrészt visszaidézzük a fiatalságukat, amikor még verset mondtak, amatőr színjátszással, versmondással, néptánccal foglalkoztak, másrészt fontosnak tartjuk, hogy aktívan töltsék az idős éveiket, közösséget építsenek, miközben sok-sok munkával, nagy lelkesedéssel készülnek a fellépésre. Példát mutatnak a fiataloknak és azoknak az időseknek is, akik otthon ülnek. Azzal, hogy verset mondanak, hímeznek, festenek, népdalköri próbákra járnak, jó ügyet képviselnek, a kultúrát éltetik, a hagyományápolást szolgálják – hallottuk Kocsis Józseftől. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is melléjük állt, a 2014/15-ös évben 31,5 millió forinttal támogatta a rendezvényt, vagyis a területi elődöntőket, a középdöntőt és a döntőt, mint ahogyan a Vajdaságban is felismerték a jelentőségét, és a Szabadkán megtartott elődöntő fő védnöke fő védnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt. És említést érdemel az is, hogy a szenttamási Harangozó Erzsébet, aki versmondással szerepelt a pécsi középdöntőben, és kora, törékeny egészsége miatt nem tudta a különbusszal való utazást vállalni, a község polgármestere szolgálati személygépkocsit és sofőrt biztosított, hogy eljusson a versenyre.

Nyitókép: A Szederinda bejutott a döntőbe (fotó: Paraczky László)