2024. április 16., kedd

A színjátszás közösségépítő ereje

Bácskertesen péntek este megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XX. Találkozója
A XX. találkozót Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitotta meg (Molnár Edvárd felvétele)

A XX. találkozót Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitotta meg (Molnár Edvárd felvétele)

Jubileumot ünnepel a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A XX. találkozót péntek este Bácskertesen Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg:

– A kezdet, mondhatni, beleveszik a múlt ködébe, de ez nem így van, bennünk él. A VMMSZ elnökségi ülésén Berta Ferenc ajánlotta, hogy szervezzük meg a találkozót, Kisorosz vállalja a házigazda szerepét. Dr. Szöllősy Vágó László már jegyzetelt is, perceken belül megszületett a döntés. A kezdet nehéz volt, de ami húsz éve létrejött, az tartósan itt van velünk, a találkozó által pedig a létrehozóik is – emlékezett vissza a kezdetekre Dudás Károly.

Nem volt egyszerű elindulni. Berta Ferenc állandó jelleggel Kisoroszhoz akarta kötni, de közös erővel sikerült meggyőzni, hogy sokkal inkább betölti szerepét a közösség erősítését, megtartását és felemelését illetően, ha behálózzuk vele egész Vajdaságot, egyik évben Bánátban, a másikban Bácskában tartjuk meg – mondta a VMMSZ elnöke.

– A kezdet nehéz volt, de szép folytatást hozott, jöttek az egyre emlékezetesebb pillanatok, egyes települések felélénkültek a találkozó által. Kupuszina immár negyedik alkalommal vállalja a házigazda szerepét, köszönet és dicséret jár érte. A legemlékezetesebb találkozó talán mégis Muzslyán zajlott, a NATO-bombázás megszakította a rendezvényt, de utána ott folytattuk, ahol abbamaradt – hallottuk Dudás Károlytól. Az egybegyűlteket Živorad Smiljanić, Apatin község polgármestere is köszöntötte, mint mondta, nagyon szeret Kupuszinára jönni, a találkozón érdekes előadásokat lehet látni, és így lesz ez ezúttal is.

Dr. Káich Katalin és Ágoston Pribilla Valéria a kiállításmegnyitón

Dr. Káich Katalin és Ágoston Pribilla Valéria a kiállításmegnyitón

A megnyitót egy rendhagyó kiállításmegnyitó előzte meg. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jubileumi rendezvényén megnyílt Az Ilyenek voltunk. Tallózás a vén Találkozó képeiből című kiállítás. Ezen Ágoston Pribilla Valéria magyar nyelv és irodalomtanár mondott ünnepi beszédet.

– A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója kezdettől fogva meghatározó élményt jelentett számomra és az lesz a jövőben is. Ez a találkozó számomra több mint amit zsűritagként megtapasztaltam, átéltem. Talán azért is, mert annak idején én is az amatőr színjátszás felől érkeztem, és maradtam mindig a színjátszás közelében. Az amatőrök színházat csinálnak. Örömből és a közösség iránti felelősségből. Ez az, ami nagyon fontos. A színház a pillanat művészete, játék a máshol és máshogy létezés terén, ezért is nagyon jó, hogy a kiállítás révén újból felidézhetjük a látottakat. Mi mással ünnepelhetnénk méltóbb módon, mint azzal, hogy felidézzük az elmúlt találkozók pillanatait és várakozással tekintünk az új találkozó elé – hallottuk Ágoston Pribilla Valériától, aki a művészeti bizottság elnökeként és tagjaként tíz találkozón vett részt. A kiállítást dr. Káich Katalin professzoremeritus, művelődéstörténész, a találkozók művészeti bizottságainak többszörös tagja, a színjátszó mozgalom kutatója nyitotta meg:

– Kupuszina ragaszkodik a hagyományokhoz, és amit művelődéstörténészként Kupuszinán is megtanultam, hogy gyökerek, hagyományok nélkül nem tud megmaradni semmilyen kezdeményezés. A hagyományok mondják meg, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, merre tartunk, és a jelenben mi a feladatunk – mondta dr. Káich Katalin.

 A rendezvény nyitóelőadásaként a helyi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport bemutatta a Petőfi Sándor és Kacsó Pongrác szövege alapján készült János vitéz című produkciójukat Molnár József rendezésében. Szombattól jövő péntekig a bácskertesieken kívül az érdeklődők tizennyolc előadást tekinthetnek meg, amelyeket háromtagú zsűri bírál el. A két visszatérő zsűritag Solténszky Tibor budapesti és Brestyánszki Boros Rozália szabadkai dramaturg, akikhez új zsűritag csatlakozott, Táborosi Margaréta, aki mostanában több vajdasági színházban is rendezett. Ők értékelik majd az előadásokat, a találkozó utolsó napján 19-én, vasárnap pedig sor kerül az ünnepélyes díjkiosztóra.

Szombaton a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói Variációk egy kapcsolatra, a magyarkanizsai Fény-Bárka Rorate, a szintén magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Phaedra és a nagykikindai József Attila színjátszócsoport A Gézagyerek című előadását láthatják az érdeklődők. Vasárnap a zentai KEX Egyesület Óz a nagy varázsló, a szabadkai Zsebtársulat Prométheusz light, a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja A webáruház, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon Amatőr Színjátszó Társulata Kilencen mint a gonoszok és a topolyai Mara Amatőr Színház Finito, avagy a magyar zombi című előadások kerülnek bemutatásra. Hétfőn a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund Szentivánéji álom és az Adai Színtársulat Ilyenek vagyunk mi produkciókat nézheti meg a közönség.

Nyitókép: A XX. találkozót Dudás Károly, a VMMSZ elnöke nyitotta meg (Molnár Edvárd felvétele)