2024. április 16., kedd

Kim kioktat, de tanítandó

Kim Dzsong Un már kiskorában is bizonyította talpraesettségét és képességét a nagy győzelmekre. A világtól elzárt Észak-Korea elnöke ugyanis egy hajóversenyen gyerekként maga mögé utasította valamelyik külföldi jachtgyár vezérigazgatóját. A kis Kim egyéb bravúrjait és hőstetteit már az általános iskolákban is tanítják. Sőt, a diákok ebbéli tudását osztályozzák is, hisz az ifjú diktátor gyermekkorát részletesen ismertető – Kim Dzsong Un Forradalmi Tettei című – tantárgy 2015-től kötelező az országban.

A kommunizmust a legkeményebb sztálinista módszerekkel építő koldusszegény országot ismerők mindebből arra következtetnek, hogy az oktatásban megkezdődött Kim életének dicsfénzbe állítása, ahogyan ez édesapja (Kim Dzsong Il) és nagyapja (Kim Ir Szen) esetében történt.

Miközben az állami propaganda apait-anyait belead, hogy a 2011 végén hatalomra került 32 éves diktátor életét csodálatosként és páratlanként mutassa be, az érintett szintén mindent megtesz, hogy nagyságát folyamatosan bizonygassa. Ellenlábasait, illetve az annak vélt magas rangú katonai és politikai tisztségviselők nagy részét már félreállította.

Ezért hol a népét, hol a külföldet igyekszik meggyőzni saját fontosságáról, fővezéri kvalitásairól. Ha kell, kioktat és az ország katonai erejét fitogtatja külső ellenségei előtt.

nagy-britanniai nagykövetén keresztül nemrég megüzente ellenségeinek (mindenekelőtt az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának), hogy hazája bármelyik pillanatban képes nukleáris töltettel felszerelt rakéta indítására. A diplomata ugyanakkor megjegyezte: Phenjan megtorlásként alkalmazna atomfegyvert, vagyis csak abban az esetben, ha az USA megtámadná Észak-Koreát.

Az már régóta ismert, hogy az országnak vannak nukleáris töltetei, sőt az utóbbi nyolc évben három kísérleti atomrobbantást is végrehajtott (legutóbb 2013-ban). Az viszont viszonylag új fejleménynek számít, hogy olyan interkontinentális rakétákat fejlesztett ki, melyekkel a nukleáris tölteteket célba tudja juttatni. Sőt, alighanem hadrendbe is állította ezeket.

William Gortney tengernagy, az USA légtérvédelmi parancsnokságának (NORAD) vezetője legalábbis ezt állítja. A főtiszt a napokban számolt be arról, hogy a KN–08 kódjelű, csaknem 9000 kilométer hatótávolságú rakétáit már ki is próbálták. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy ez mikor történt. Honfitársait ugyanakkor azzal vigasztalta, hogy az USA hadserege le tudja lőni Kim atomrakétáit.

A washingtoni Johns Hopkins Egyetem nemrég közzétett jelentéséből az derül ki, hogy a phenjani rezsim az évtized végéig akár száz nukleáris robbanófejre tehet szert. Az atomarzenál „minőségi és mennyiségi” gyarapításáról Kim többször beszélt már. Becslések szerint Phenjannak jelenleg legfeljebb 16 atomtöltete lehet.