2024. április 16., kedd

Haladékot nyert Šešelj a Nemzetközi Törvényszéktől

Haladékot nyert Vojislav Šešelj a hágai Nemzetközi Törvényszéktől börtönébe való visszatérésre, a bíróság ugyanis még tájékozódni akar a háborús bűnökkel vádolt egészségi állapotáról.

A Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa március végén rendelte el, hogy a bírói tanács azonnali hatállyal vonja vissza a Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezésről szóló novemberi döntést, és rendelje el a súlyos beteg politikus visszatérését scheveningeni börtönébe. Ez azonban még nem történt meg.

A törvényszék péntek esti közleménye szerint előbb konzultációra van szükség Seselj orvosaival, mégpedig azért, hogy védjék a vádlott megfelelő orvosi ellátáshoz való alapvető jogát. A tanács utasítására ezért a titkárság a lehető leghamarabb kapcsolatba lép az orvosokkal, hogy információkkal lássa el a tanácsot a Szerb Radikális Párt vezetőjének állapotáról.

Vojislav Šešelj a maga részéről mereven elzárkózik attól, hogy visszatérjen Hollandiába, és Szerbiába való visszatérése óta azt hangoztatja, hogy hogy önként nem megy vissza. A fellebbviteli tanács szerint ezzel megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit.

Belgrádi sajtó közben úgy értesülést, hogy Šešelj elutasítja a rá váró kemoterápiás kezelést. A politikust 2013-ban bélrákkal műtötték, a betegség tavalyi diagnózis szerint átterjedt a májára is.