2022. augusztus 12., péntek

Májusban rendezik meg a III. Vajdasági Vágtát

Az idén a Kishuszár Vágtán a fiatal lovasok is megmérkőzhetnek egymással

Május 23-án kerül megrendezésre a III. Vajdasági Vágta, jelentette be pénteken Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója és Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke. A rendezvényre a régi helyszínen, Zobnaticán kerül sor, és amennyiben szombaton rossz idő lenne, akkor másnap, 24-én vasárnap tartják meg a versenyt. A bejelentés szerint a program kis bővítéssel megegyezik majd az előző évekével, vagyis a rendezvény gerincét a Vajdasági Vágta jelenti, amelyre már 22-en jelentkeztek, szintén megtartásra kerül a Nemzetközi Vágta, amelynek nyertese fogja képviselni Szerbiát szeptemberben Budapesten a Nemzeti Vágtán.

– Újdonság, hogy az idén Vajdaságban Kishuszár Vágtát szervezünk. Ez a fiatal lovasok versenye, akik pónilovakat, vagyis 137 centiméter magasságig megnövő lovakat fognak megülni. A Vajdasági Vágta tavaly 10 ezer nézőt vonzott, reméljük, az idén még többen tiszteletüket teszik rendezvényünkön – mondta Bunford.

Az előző évekhez hasonlóan a nézők az idén is találkozhatnak majd ügetőfutamokkal, kettes ügetőfutammal, szinkron fogathajtással, díjlovagló bemutatót pedig a kelebiai Favory Lovas Klub tart majd. A rendezvény kísérőprogramjaként most is megtekinthetőek lesznek a vajdasági galambászok, valamint különböző néptánccsoportok is fellépnek majd. Az est fénypontja a budapesti Operettszínház művészeinek fellépése lesz. A szervezőbizottsági tagok bejelentése szerint az idei vágta időpontja a többi között azért került korábbra, hogy a vágta idején kellemes napsütés, és ne perzselő meleg legyen, mint az elmúlt két évben, ami a vendégeknek és a lovaknak is megterhelő volt.

Pál Károly és Bunford Tivadar (Fotó: Molnár Edvárd)

A VMSZ ügyvezető alelnöke megjegyezte, hogy hamarosan a rendezvény helyszínén egy sajtótájékoztatót tartanak majd, mivel a zobnaticai lovardának új, arab származású tulajdonosai vannak, akik szintén be szeretnék mutatni lehetőségeiket.

– A Vajdasági Vágtán keresztül valamilyen módon lehetőséget teremthetünk arra, hogy ez a Monarchia-korabeli hangulatot idéző lóversenypálya visszakapja régi fényét, amire az új tulajdonosok is nagy hangsúlyt fektetnek – jegyezte meg Pál Károly.

Az ügyvezető alelnök reményét fejezte ki, hogy az, aki az előző két vágtára is ellátogatott Zobnaticára, és jól érezte magát, az idén sem hagyja ki a rendezvényt.

– A nézők örömén kívül nagyon fontosnak tartom, hogy a Vajdasági Vágta megszervezésével részesei lehetünk annak a nemzeti mozgalomnak, amely itt a Kárpát-medencében kialakult, valamint hogy az anyaországon kívül itt is vannak olyan emberek, akik nemcsak örömet találnak a lovassportban, hanem lehetőséget az anyagi kitörésre is – mondta Pál Károly.

A III. Vajdasági Vágtáról öt versenyző jut tovább a budapesti Nemzeti Vágtára, hárman a nemzeti futamban vehetnek részt, egy szerbiai nem magyar versenyző a nemzetközi mezőnyben mérkőzik meg, valamint az idén először a legjobb vajdasági kis huszár is ott lehet a Hősök terén megrendezett döntőn.

A szervezők a Vajdasági Magyar Szövetség, a Lovas Show Kft. és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány. A rendezvény fő védnöke Pásztor István, a VMSZ elnöke és a Tartományi Képviselőház elnöke. A szervezőbizottságot Pál Károly, Ronyec Mirjana, a VMSZ irodavezetője és Bunford Tivadar alkotja. A szervezőbizottság nonprofit alapon szervezi a rendezvényt.

Pál Károly újságírói kérdésre végezetül megjegyezte, hogy a VMSZ hónap végi tisztújító közgyűlésére való felkészülés rendben halad, részletekről pedig a jövő hét folyamán értesülhet majd a közvélemény.