2024. április 26., péntek

Északon jobb

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamara gazdasági növekedést jegyez, miközben az országban folyamatos a csökkenés

A tavalyi év gazdasági eredményeit, pénzügyi jelentését és évi jelentését vitatta meg csütörtöki ülésén a Regionális Gazdasági Kamara testülete.

Ivan Vojnić Tunić, a Regionális Gazdasági Kamara főtitkára hangsúlyozta, az északi régió kimagasló eredményeket produkált az elmúlt fél évben, miközben az országban folyamatos gazdasági csökkenés tapasztalható.

– Amennyiben az idei év első két hónapjának gazdasági, kereskedelmi mozgását elemezzük megállapíthatjuk, hogy az előző időszakhoz képest az továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Nem olyan nagy esés ez, három-négy százalékos, de sajnos nem beszélhetünk javulásról. Amikor azonban ezt a régiót, Észak-Bácskát vesszük figyelembe, akkor el kell mondanom, hogy itt sokkal jobb a helyzet. Tavaly szeptember óta ugyanis egyfajta növekedést tapasztalunk, ha az ipari termelésről beszélünk, s ez a növekedés csaknem tíz százalékos, ami valóban meglepő növekedés, amennyiben az általános helyzetet látjuk. Viszont figyelembe kell vennünk, hogy tavaly, mindegyik negyedév végén a GDP csökkenését kellett jegyeznünk, ami az év végén 1,9 százalékos csökkenést eredményezett éves szinten. Tapasztalható a javulás, de még többet kell tennünk a szürkegazdaság megfékezése ellen, az adók és járulékok megfizettetése terén, majd azt a pénzt vissza kell forgatnunk a gazdaság, az ipar fejlesztésébe, hogy végül az töltse a büdzsét – véli Vojnić Tunić.

Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara elnöke a kamarákról szóló törvény és az átszervezés kapcsán elmondta, a kamaráknak mindenképp nagyobb szerep kell, hogy jusson, hiszen itt koncentrálódik minden szakirány és tudomány legjobb szakembere. Amikor a szabadkai székhelyű kamara szerepéről kérdezték az országos szervezeten belül, az elnök kiemelte, évek óta a legsikeresebb kamara a szabadkai, meg kell őrizni ezt a pozíciót – mondta.