2024. április 20., szombat

Obama Castrónál is népszerűbb Kubában

Barack Obama amerikai elnök jóval népszerűbb Kubában ottani hivatali kollégájánál, Raúl Castrónál, sőt még a korábbi kubai államfőnél, Fidel Castrónál is – derült ki egy titokban végzett amerikai felmérésből. A karibi szigetországban készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mintegy 80 százaléka kedvezően vélekedik Obamáról, és csupán 17 százalékuk festett negatív képet az amerikai elnökről, Raúl Castro esetében viszont 47 százalék volt a pozitívan vélekedők, és 48 százalék a kedvezőtlenül nyilatkozók aránya. Raúl Castro bátyjáról és elődjéről, Fidel Castróról a megkérdezettek 44 százaléka volt jó véleménnyel, 50 százalék pedig negatívan ítélte meg.

Barack Obama és Raúl Castro december 17-én egyidejűleg jelentette be, hogy a két ország több mint fél évszázad elteltével újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat, és az Egyesült Államok enyhíti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót. A történelmi közeledés jegyében a két vezető a hét végén találkozik az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) panamai csúcstalálkozója alkalmával.

A felmérés szerint a kubaiak 97 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikai–kubai viszony rendeződése kedvező hatással lesz hazájára, 96 százalék szeretné az Egyesült Államok által több mint fél évszázaddal ezelőtt bevezetett kereskedelmi embargó feloldását, 79 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a kubai gazdasági rendszerrel, amely 64 százalék szerint megváltozhat a Washingtonhoz fűződő viszony javulásának hatására. A politikai rendszerrel a megkérdezettek 53 százaléka elégedetlen, és 52 százalékuk szeretne egynél több politikai pártot. A többség (58 százalék) kedvezőtlenül ítéli meg az országot irányító kommunista pártot.

A közvélemény-kutatást a miami székhelyű Bendixen & Amandi International készítette az Univision spanyol nyelvű amerikai televíziós csatorna és a The Washington Post című amerikai napilap számára 1200 ember személyes megkérdezésével, a kubai hatóságok tudta nélkül.