2024. március 29., péntek

Toronyőr „kukkolná” az oroszokat

A legújabb műszaki megoldásokat hasznosító modern kémkedési eszközök korában Lengyelország egy furcsa, ámde ősi ellenségpásztázó rendszer kiépítésén dogozik. Őrtornyok építésébe kezdett az orosz fennhatóságú szomszédos kalinyingrádi terület határán.

Ezekből a létesítményekből állítólag a közeli rakétatámaszpontot is megfigyelné, mivel az ominózus orosz objektumban minap elhelyezett harci eszközök óriási nyugtalanságot váltottak ki az EU-ban és az európai NATO-tagországokban. Moszkva ugyanis március második felében egy nagyszabású, de váratlan katonai gyakorlat részeként Iszkander típusú ballisztikus rakétákat csoportosított át a Lengyelország és Litvánia közé beékelődő kalinyingrádi területére (exklávéba). Bár a Kreml azt állítja, hogy már visszavonta (Oroszországba) az Iszkandereket és a gyakorlaton résztvevő alakulatokat, az aggodalom továbbra sem csillapodik Európában.

Az orosz exklávéban állítólag már 2011 vége óta komoly légvédelmi ütegek működnek, amelyek a támadást észlelő radarállomásokból és (azóta valószínűleg Iszkanderekkel is felszerelt) rakétaegységekből állnak.

Az Iszkanderek telepítése, illetve márciusi ide-oda mozgatása főként azért nyugtalanítja még mindig Európa nagy részét, mert ezekkel az 500 kilométer hatótávolságú, atomtöltetekkel felszerelhető rakétákkal (a kalinyingrádi körzetből) csapást lehet mérni több nyugati fővárosra is. A korszerű és rettenetes pusztításra képes rakéták akár Berlint is elérhetik, ha Kelet-Poroszország egykori fővárosából, Kalinyingrádból (korábbi német nevén Königsbergből) indítják őket. Az 1945-ig Németországhoz tartozó Kelet-Poroszország tartományt a második világháború után a győztesek felosztották Lengyelország és a Szovjetunió között. Utóbbi 1991-es felbomlása után a terület orosz exklávé lett, a NATO és az EU két tagállama által közre fogva.

Válaszként a márciusi hatnapos orosz erődemonstrációra a NATO ideiglenesen (egy hétre) egy közepes hatótávolságú amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszert csoportosított át Varsó közelébe. A szövetségesek gesztusa ellenére a lengyel kormányt továbbra is nyugtalanítja mind az ország délkeleti részével határos Ukrajnában (részint Moszkva beavatkozásával) kialakult válságos helyzet, mind az orosz hadsereg időnkénti mozgolódása a kalinyingrádi területen.

Részben ezért fogott hozzá a napokban fél tucat katonai őrtorony építéséhez az orosz exklávé tőszomszédságában. Az ötven méter magas objektumokat a 200 kilométeres közös határszakasz kémlelésére ugyanúgy fel lehet használni, mint a szomszédos területen található közeli orosz rakétatámaszpont megfigyelésére.

A tervek szerint a „kukkolás” júniusban kezdődne, hisz a mintegy 14 millió złoty (3,7 millió euró) értékű beruházás akkor fejeződik be.